Кардиогенен оток на белите дробове – защо се развива и как протича

Мария
Написана от Мария август 13, 2018 23:43

Кардиогенен оток на белите дробове – защо се развива и как протича

Акценти:

 • Лечение - изкуствена вентилация
 • Влажни хрипове - симптоми
 • Механизъм - компенсаторен

Свързани:

Оток на белите дробове е тежко усложнение на различни сърдечни заболявания, което може да доведе до смърт. Понякога възниква мълниеносно, буквално за няколко минути, или се развива за няколко денонощия.

Болен с такава диагноза се нуждае от спешна хоспитализация, затова е толкова важно да умеем да разпознаваме опасността и да оказваме необходима помощ на човека. Защо се развива кардиогенен оток и какви симптоми го съпровождат?

Механизъм за развитие на отока

В белите дробове кръвта се насища с кислород, там от сърцето излиза белодробната артерия, която се разклонява и завършва с капиляри.

Последните оплитат алвеолите, които в здраво състояние са изпълнени с въздух. Всички кръвоносни съдове притежават проницаемост, тоест техните могат да пропускат течност.

Кардиогенният оток на белите дробове възниква при нарастваща левокамерна недостатъчност. В левите отдели на сърцето кръвта попада от белите дробове.

Но когато миокардът е отслабен и неговата съкратителна способност намалява, постъпващата в белите дробове става по-малко от тази, която излиза. В резултат във всички съдове, включително и в капилярите, налягането се повишава.

Ако организмът не успява да компенсира хипертонията, това води до просмукване на течност в капилярите, която изпълва алвеолите.

Освен това при левокамерна недостатъчност в белите дробове се образува излишък от венозна кръв, която не може да се обогати през запушените алвеоли с кислород.

За понижаване на налягането в кръвоносните съдове се отключва компенсаторен механизъм – част от венозната кръв се връща обратно в сърцето и се разнася из организма.

Подобна ситуация може само да задълбочи симптомите, тъй като тъканите с такава кръв не получават необходимия кислород, хипоксията, развиваща се, заради блокиране на алвеолите, става още по-изразена.

Защо отичат белите дробове – сърдечни заболявания?

Основен фактор, който води до отичане на белите дробове, е левокамерната недостатъчност. Може да възникне и по редица причини, сред които най-разпространени са следните сърдечни заболявания:

 • Коронарни недостатъчност, включително и инфаркт на миокарда – 60% от острите кардиогенни отоци са свързани именно с тази диагноза;
 • Хронична сърдечна недостатъчност;
 • Различни видове артерии;
 • Сърдечни пороци;
 • Хипертонична криза;
 • Блокада на сърцето;

В рисковата група за развитие на оток на белите дробове на първо място са болни от исхемична болест и с белодробна хипертония. Трябва да се отчита, че често тези заболявания по никакъв начин не се проявяват и не се откриват до развитие на тежки усложнения. Затова за хора над 40 години е важно редовно да си правят прегледи при кардиолог.

Симптоми – кашлица, задух и прочие

Лекарите разграничават следните типове кардиогенен оток на белите дробове:

 • Остър – развива се бързо, максимум в продължение на час. Възниква при инфаркт, блокада на сърцето, хипертонична криза;
 • Хроничен – може да се развие за няколко денонощия. Характерен за хронична сърдечна недостатъчност;
 • Подостър – симптоматиката ту се появява, ту изчезва;

Да разберем защо белите дробове на човек отичат, можем да направим по следните признаци:

 • Задух с нарастващо задушаване;
 • Болният се старае да е седнал, в легнало положение му става по-лошо;
 • Болки в гърдите;
 • Влажни хрипове;
 • Кашлица – в първия етап сухи покашляния, по-късно кашлицата се усилва и преминава във влажна;

Лечение

Зависи от степента на проявление на отока, общо състояние на болния. Често е необходимо включване към апарат за изкуствена вентилация на белите дробове.

Кардиогенен оток на белите дробове – защо се развива и как протича
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 13, 2018 23:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи