„Кървава“ фобия – как да се преборим със страха от кръв

Мария
Написана от Мария август 23, 2018 10:45

„Кървава“ фобия – как да се преборим със страха от кръв

Акценти:

 • Безсилие - страх
 • Припадък - кръв
 • Тревожност - опасност

Свързани:

Разпространено е мнението, че лекар може да стане само този, който се отнася спокойно към вида на кръвта. Но от страх от кръв или хемофобия не са застраховани, дори медицинските работници.

Важно е да не се бърка обикновената неприязън към кървави сцени и травми от истински панически ужас само при мисъл, че могат да видят кръв.

Това състояние се нарича хемофобия, заради нея човек става по-нервен, неспокоен, избягва важни лечебни процедури, което в резултат се отразява неблагоприятно на здравето. С какви особености се характеризира тази фобия и как да се борим с нея?

Разпространени симптоми на хемофобия

Всички видове натрапчиви страхове имат сходни физически и емоционални симптоми. Фобията от кръв може да се прояви както при вида на кръв в реалния живот, така и при гледане на кървави сцени по телевизията.

Регистрирани са случаи, когато хората не са могли да четат глави с остър сюжет от книги или да гледат картини, на които е била изобразена кръв.

Понякога симптомите на фобия се развиват от една мисъл за кръв и някои медицински процедури. Общите признаци, характеризиращи този страх, могат да се разделят на физически:

 • Затруднено дишане;
 • Бърз пулс;
 • Болки в гърдите;
 • Треперене;
 • Гадене;
 • Треска;

И емоционални симптоми:

 • Повишено чувство за тревога или паника;
 • Натрапчиво желание за избягване на ситуации, в които може да присъства кръв;
 • Загуба на самоконтрол;
 • Усещане за приближаваща смърт или травма;
 • Безсилие над страха;

За хемофобия често е характерен и вазовагален припадък – краткотрайна загуба на съзнание, поради рязкото понижаване на сърдечния ритъм и артериалното налягане при реакция на силен дразнител, например, при вид на кръвта.

Преди припадък човек обикновено чувства световъртеж или слабост. Приблизително 80% от хората, които имат фобия от кръв, са изпитвали вазовагален припадък, който много рядко се среща при други панически страхове.

При децата хемофобията се проявява по различен начин – едни изпадат в истерии и дълго плачат други, а други обратно, затварят се в себе си и дълго се крият.

Рискови фактори за развитие на фобии

Според оценки на изследователи, фобиите към кръв се развиват приблизително при 3-4% от населението. Най-често по различни причини започват в детска възраст – 10-13 години. Паралелно с тях понякога възникват и други психически разстройства – зоофобия, агорафобия, паническо разстройство. Към допълнителните рискови фактори се отнасят:

Генетика

Някои хора по природа са прекомерно емоционални и чувствителни, по-склонни към развитие на страхове. Възможно е за това да е виновна наследствеността.

Родители, страдащи от фобията

Детето взема пример от родителите и инстинктивно може да се научи да се страхува от нещо или някого, което предизвиква страхове сред близките. Например, ако майката се плаши от кръв, то навярно и при детето ще се прояви.

Прекомерна опека на родителите

При някои деца, които са били прекалено обгрижвани от родителите, е възможно да се развие обща тревожност по всеки повод. Някои възрастни, които страдат за здравето и живота на детето, го научават да вижда буквално във всичко опасност.

Диагностика и лечение на хемофобия

Ако у човек се наблюдават симптоми на фобии, то ще му е необходимо да се обърне към лекар за консултация за уточняване на причините.

Лечението на подобни фобии невинаги е необходимо, особено ако те не са част от ежедневието.

„Кървава“ фобия – как да се преборим със страха от кръв
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 23, 2018 10:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи