Кашу

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 19:14

Кашу

Акценти:

  • Кашу
  • Състав
  • Полезни свойства
  • Профилактично приложение

Свързани:

Кашу или индийски фъстък е дърво, плодът на което е популярна храна, принадлежащо към род Anacardium от семейство Смрадликови. Родината му е Бразилия.

Кашуто е лесно за отглеждане и именно поради това плодовете му са се ползвали индианците от племето Тикун, обитаващи северните райони на съвременна Бразилия.

Те употребявали кората, листата и плодовете на дървото за разнообразни, не само за кулинарни, цели.

Плодовете на кашуто са ореховидни и тяхната ядка е подходяща за консумация. От черупката се добива масло, използвано в медицината и техниката. Ядката на кашуто служи като суровина за производството и друго висококачествено масло.

Плодовете на кашуто се състоят обикновено от 2 части – тъй наречената кашу ябълка и ядката, която се намира в горната част на кашу ябълката.

Формата на ядката, която всъщност е и плодът на дървото, наподобява бъбрек. Кашуто е единствената ядка, която узрява извън, а не вътре в плод.

Състав на ядките кашу

Тези ядки са крехки и сравнително сочни, макар че на някои хора може да им сторят мазни, това не е така. В кашуто мазнините са много по-малко, отколкото в другите видове ядки като бадеми, орехи и фъстъци.

Напротив, в ядките на кашуто има много полезни вещества като белтъчини, въглехидрати, скорбяла растителни влакна, естествени захари; Много витамини от група В – ниацинова киселина, а също и токоферол;

Минерали такива като калций, калий, натрий, магнезий, желязо, мед, цинк, манган, селен. Не по-малко важно е наличието в кашуто на ненаситени мастни киселини омега-3.

Регулярната консумация на тези ядки, постоянно ще снабдява организма с необходимите му полезни вещества.

Полезни свойства

Ползата от ядките на кашуто е несъмнена. Японски учени са установили, че тези ядки съдържат вещества, които неутрализират и потискат размножаването на бактериите, които разрушават зъбния емайл.

В Африка, например, лекарите използват смес от стрито кашу за лечение на болни зъби и при различни възпаления на венците. Дори и в България тези ядки се препоръчват от зъболекарите.

Кашуто винаги е било считано за афродизиак, поради съдържанието в него на витамин Е, оказващ благотворно въздействие на репродуктивната функция, както и на мъжете и на жените.

Тези ядки са много полезни и като профилактично средство срещу кожни заболявания, препоръчват се на хората, страдащи от екзема, псориазис и други кожни проблеми, дължащи се на нарушения на обмяната на веществата.

Използвайки отвара от черупките на кашуто човек може да се избави от брадавици, дерматит и от сухата кожа.

Ползата от тези ядки е потвърдена и за укрепването на имунитета на организма.

Ако кашуто се употребява умерено и редовно, то е възможно да се постигне нормализиране на кръвните нива на холестерола и предпазване от широк спектър от инфекциозни заболявания.

Кашуто притежава – антисептични, тонизиращи, антибактериални и антимикробни свойства. Употребата на тези ядки е показна за предпазване от заболявания на кръвоносната система, както и при стомашно-чревни разстройства и дори при дизентерия.

Друго предимство на тези ядки е ниската им алергенност в сравнение с другите ядки. Диетолозите препоръчват на хората, които страдат от анемия, недохранване или постоянно се чувстват отпаднали да започнат консумация на кашу.

Тези ядки са висококалорична храна и 100 грама от тях съдържат 600 килокалории, но въпреки това те се препоръчват на хората, които се придържат към хранителен режим за намаляване на теглото, защото с много малко количество от тях човек може да се засити.

Кашу
4.5 (90.18%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 19:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи