Късно менархе и късна менопауза – причина за женското дълголетие

Мария
Написана от Мария август 2, 2016 18:23

Късно менархе и късна менопауза – причина за женското дълголетие

Акценти:

  • Генетични фактори - определящи
  • Менструация - първа
  • Тенденции - световни

Свързани:

Шансовете за достигане на 90-годишна възраст нарастват значително при жените, при които късно е настъпила първата менструация и са навлезли по-късно в менопауза, според ново проучване.

Авторите му са изследвали етнически разнообразна група от 16251 жени, взели участие в проспективното проучване Инициатива за женското здраве, изследващо основните детерминанти на хроничните заболявания при жените в периода след менопаузата, като проследяването започнало в периода 1993-1998 и продължило до 2014-та.

От 16 251 жени, 8892, тоест 55% достигат 90-годишна възраст. Жените, които са получили първа менструация поне на 12-годишна възраст имали по-голям шанс да прекрачат 10-тото десетилетие на живота си, отколкото тези, при които това се е случило преди тази възраст.

Същото се отнася и за възрастта на настъпване на менопаузата – тези жени, участвали в изследването, били с по-големи шансове да доживеят до дълбоки старини, ако настъпването на менопаузата било в периода между 50 и 54 години или над 55 години, в сравнение с жените, при които репродуктивните функции са угаснали преди навършване на 40-годишна възраст.

По-дълъг репродуктивен живот е значимо свързан с увеличена продължителност на живота. Коефициентът на дълголетието бил с 13% по-висок при жените с повече от 40 репродуктивни години, в сравнение с тези с по-малко от 33, пишат още авторите.

Тези заключения са независими от начина на живот, поведение, индекс на телесната маса, репродуктивни фактори или употреба на орални контрацептиви или прилагане на хормонална терапия.

Възможните причини за съществуващата връзка

Няколко са факторите, които могат да обяснят съществуващите асоциации, отбелязват авторите.
Ранната менструация е свързан с по-висок риск от затлъстяване в зряла възраст, диабет, и сърдечно-съдови заболявания /ССЗ/.

По-късното настъпване на менопаузата и по-продължителния репродуктивен прозорец също били свързани с понижен риск от ССЗ.

Жените, при които менструации започнали по-късно, както и менопаузата настъпила по-късно също били по-малко вероятно пушачи или пък да имат анамнеза за обусловени от напредването на възрастта заболявания.

Възможно е също така връзката между по-късната възраст на навлизане в менопаузата и дълголетието да се обясни отчасти и с по-ниския коефициент на оцеляване, поради съпътстващи заболявания и влошен здравен статус при жените с по-кратък репродуктивен прозорец, независимо от причината.

Съвкупност от генетични фактори също могат да оказват влияние

Например, при проучване на целия геном, чиято цел е установяване на естествената възраст на настъпване на менопауза, бяха идентифицирани генетични варианти при ДНК репликацията, които способстват за поправяне при евентуално нарушение на самия процес на копиране на генетична информация, а това е процес, който се явява обуславящ за стареенето.

Едно от ограниченията на изследването е, че авторите не са имали информация за фаминалната анамнеза за дълголетие, професия, стрес, или хранителен режим, които също биха могли да предскажат достигането на дълбоки старини.

Ще бъдат необходими допълнителни изследвания за по-точно определяне на механизмите на връзката между продължителността на живота и биологичните събития.

Броят на жените, които достигат 90-годишна възраст се увеличава бързо през изминалия век, като вече са 1.3 милиона, и се очаква през настоящия да се увеличат с 4 пъти над моментната.

Същевременно днес тенденциите при жените са възрастта на първата менструация да намалява, но същевременно и настъпването на менопаузата също да настъпва все по-късно, и затова със сигурност ще са необходими допълнителни проучвания сред младите жени.

Късно менархе и късна менопауза – причина за женското дълголетие
4.6 (91.29%) 62 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 2, 2016 18:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи