Катеренето по дърветата е полезно за паметта

Мария
Написана от Мария август 2, 2015 22:47

Катеренето по дърветата е полезно за паметта

Акценти:

  • Брой на дървета - здраве
  • Зелени насаждения - положително въздействие
  • Нормализиране - кръвна захар

Свързани:

Упражненията, изискващи внимателен контрол на движенията, повишават обема на работната памет с 50%.

Само 2 часа такива физически упражнения като катеренето по дърветата и балансирането върху техните клони способстват за съществено подобряване на умствените способности и на първо място на работната – оперативната, памет.

До това заключение достигнали изследователи от университета на Северна Флорида – САЩ. Резултатите от тяхното изследване били публикувани в списание Perceptual and Motor Skills.

Учените поканили за участие в изследването група от хора в зряла възраст от 18 до 59 години. Преди началото на експеримента на всички участници им била направена проверка на работната памет – способността да се „задържат в ума“ малки фрагменти от информация, необходими за едноминутна мисловна дейност.

След това в продължение на 2 часа участниците активно се занимавали с динамични физически упражнения, свързани с проприоцепция – усещането за положението на частите на собственото тяло в пространството и една спрямо друга.

Те се катерили по дървета, балансирали върху клоните и върху тесния плот на бара на университета на Северна Флорида, бягали боси и с препятствия и така нататък.

Участниците от контролната група през това време стояли в аудиторията и слушали нова за тях информация, след това практикували йога, при която се изпълняват статични упражнения за проприоцепция.

Когато след изминаването на 2 часа учените проверили обемът на работната памет на участниците, при тези, които слушали лекцията или се занимавали с йога, той не се променил.

А при тези, които се катерели по дърветата и изпълнявали други динамични упражнения за проприоцепция, обемът на работната нараснал с 50%.

„Удивително е, че толкова впечатляващ ефект може да се постигне за толкова кратък период от време“, – отбелязва един от авторите на научния труд Tracy Alloway.

„Получените от нас резултати показват, че когато изпълняваме физически упражнения, които ни карат да мислим, ние тренираме не само мускулите, но и мозъкът, – подчертава колегата на Tracy Alloway, Ross Alloway.

Това е много важно както за възрастните, така и за децата.

Ако по време на почивките било то работа или на училище правим упражнения, които изискват внимателен контрол на движенията на тялото, то нашата работна памет ще се подобри и съответно ще се справяме по-добре с работата и съответно училище“.

Наскоро друг не по-малко интересен факт стана известен. Учени от университета на щата Илинойс в град Чикаго, установили, че броят на дърветата около дома е право пропорционален на здравословното състояние на неговите обитатели.

Изследването било проведено по Интернет и в него взели участие 31 109 жители от канадския град Торонто. Също така били направени снимки на дървета от спътник с камера с висока разделителна способност.

Оказало се, че ако в квартала растат средно по 10 дървета, хората, които живеят в него били с по-добро здраве – ефектът е равностоен на увеличаване на дохода с 10 хиляди долара или подмладяване със 7 години.

Ръководителят на изследването професорът от университета на щата Илинойс Омид Кардман, коментира, че по време на експеримента били отчитани и други фактори, влияещи на здравето като възраст, образование, хранене и отношения в семейството.

Положителното въздействие на зелените насаждения се състояло в понижаване на кръвното налягане, нормализиране нивата на кръвната захар. Също така професорът отбелязва, че зеленият пояс в близост до дома компенсирал недостигът на пари при не толкова заможните хора.

Катеренето по дърветата е полезно за паметта
4.5 (90.48%) 63 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 2, 2015 22:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи