Като на акулите – зъбите на човека могат да се регенерират за 24 часа

Мария
Написана от Мария март 13, 2016 23:45

Като на акулите – зъбите на човека могат да се регенерират за 24 часа

Акценти:

  • Регенерация на зъби - възможна
  • Съкратен режим - гени
  • Влакнест слой - кожа

Свързани:

Днес проблемът с липсващите зъби е доста сериозен, и особено в нашата страна, където повече от 90%, а може би и повече имат нужда от зъболекарска помощ, тъй като зъбите им са развалени, тоест имат кариеси, които не са лекувани и съответно проблемът доста се задълбочил.

И на този фон откритието на британските учени звучи доста обнадеждаващо за всички онези, които не са погрижили на време за зъбите и се е наложило да им бъдат извадени, а както знаем възстановяването на липсващи зъби струва доста скъпо и е по възможностите на много малко българи.

И така нека преминем към откритието на британските учени, които са установили наличието на гени у акулите, позволяващи им да регенерират своите зъби в продължение на целия си живот. Хората също имат тези гени, но те „спят“. Достатъчно е да се „пробудят“ и обеззъбяването ще остане в миналото.

Зъбите на повечето акули имат форма на остри конуси и за закрепени за хрущялите на долните и горните челюсти. Тяхната редовна смяна протича на принципа на конвейера – след като един от зъбите падне, от вътрешната страна на челюстта израства нов.

По своята структура и произход това са видоизменени люспи под формата на плака – пластинки, които обикновено се намират във влакнистия слой на кожата и състоящи се от костното вещество остеодентин.

Учените успели да отделят специфичен набор от епителни клетки, формиращи зъбните пластинки и активиращи непрекъснатото продължаване на регенерацията на зъбите.

Според изследователите, отговорните за това гени присъствали при всички първични гръбначни. Дори след 450 милиона години еволюция те са се запазили – при акулите в максимална степен на активност, а при човека – в „съкратен“ режим. При смяна на млечните зъби с коренови, гените „заспиват“, смятайки, че са изпълнили мисията си.

Еволюционно това е обяснимо, ако за акулите зъбите са основен инструмент за лов, за тях е жизнено необходимо те да бъдат остри и силни, а човекът от година на година усъвършенства своите външните инструменти, позволяващи му да оцелява.

Но при някои хора традиционният механизъм понякога се нарушава – известни са немалко случаи, когато при хора в много напреднала възраст зъби започват да растат отново.

Авторите на изследването смятат, че тази способност може да бъде достъпна за цялото човечество – за тази цел е необходимо „разбуждането“ на спящите гени.

С изобретяването на новия метод на генно инженерство CRISPR-Cas9 това е напълно възможно. Методът се заключава в селективно редактиране на генома с ензим, разпознаващ необходимата последователност на ДНК веригата, която пък от своя страна индуцира комплементарната ѝ РНК.

CRISPR е признат за крайно ефективен – с негова помощ могат да се открият методи за излекуване на цяла редица от заболявания – от рак до наследствени генетични разстройства. През 2015-та година неговите създатели получиха Нобелова награда.

Но все пак да не даваме напразни надежди на читателите, макар и да има доста налични емпирични данни, указващи, че е възможно събуждането на гените, които отговарят за регенерацията на зъбите, все още това са само предположения, които тепърва би трябвало да се потвърждават и едва след това ще е възможно да бъдат тествани върху хора и въведени в клиничната практика.

Макар че ако е така, както се твърди, би трябвало да няма нужда от такава.

Като на акулите – зъбите на човека могат да се регенерират за 24 часа
4.6 (91%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 13, 2016 23:45
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Niki_86 декември 13, 04:35

    На учените не вярвам. Всичко ще завъртят около парите. И едва ли ще е по естествен път всичко. Затова човек сам трябва да си отключи тия гени. Първо пречистване на организма, после здравословен начин на живот (здравословно хранене)и малко вяра и до някоя година организъма сам ще трябва да си възстанови (регенерира) липсващите зъби. Чудото да се случи.
    Но пречистване на организма и здравословно хранене е изключително трудно да се постигне в цивилизацията. Никак не е просто. Нужна е коренна промяна на сегашния живот. С храна и вода от магазина няма да се получи.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи