Като на акулите – зъбите на човека могат да се регенерират за 24 часа

Мария
Написана от Мария март 13, 2016 23:45

Като на акулите – зъбите на човека могат да се регенерират за 24 часа

Акценти:

  • Регенерация на зъби - възможна
  • Съкратен режим - гени
  • Влакнест слой - кожа

Свързани:

Днес проблемът с липсващите зъби е доста сериозен, и особено в нашата страна, където повече от 90%, а може би и повече имат нужда от зъболекарска помощ, тъй като зъбите им са развалени, тоест имат кариеси, които не са лекувани и съответно проблемът доста се задълбочил.

И на този фон откритието на британските учени звучи доста обнадеждаващо за всички онези, които не са погрижили на време за зъбите и се е наложило да им бъдат извадени, а както знаем възстановяването на липсващи зъби струва доста скъпо и е по възможностите на много малко българи.

И така нека преминем към откритието на британските учени, които са установили наличието на гени у акулите, позволяващи им да регенерират своите зъби в продължение на целия си живот. Хората също имат тези гени, но те „спят“. Достатъчно е да се „пробудят“ и обеззъбяването ще остане в миналото.

Зъбите на повечето акули имат форма на остри конуси и за закрепени за хрущялите на долните и горните челюсти. Тяхната редовна смяна протича на принципа на конвейера – след като един от зъбите падне, от вътрешната страна на челюстта израства нов.

По своята структура и произход това са видоизменени люспи под формата на плака – пластинки, които обикновено се намират във влакнистия слой на кожата и състоящи се от костното вещество остеодентин.

Учените успели да отделят специфичен набор от епителни клетки, формиращи зъбните пластинки и активиращи непрекъснатото продължаване на регенерацията на зъбите.

Според изследователите, отговорните за това гени присъствали при всички първични гръбначни. Дори след 450 милиона години еволюция те са се запазили – при акулите в максимална степен на активност, а при човека – в „съкратен“ режим. При смяна на млечните зъби с коренови, гените „заспиват“, смятайки, че са изпълнили мисията си.

Еволюционно това е обяснимо, ако за акулите зъбите са основен инструмент за лов, за тях е жизнено необходимо те да бъдат остри и силни, а човекът от година на година усъвършенства своите външните инструменти, позволяващи му да оцелява.

Но при някои хора традиционният механизъм понякога се нарушава – известни са немалко случаи, когато при хора в много напреднала възраст зъби започват да растат отново.

Авторите на изследването смятат, че тази способност може да бъде достъпна за цялото човечество – за тази цел е необходимо „разбуждането“ на спящите гени.

С изобретяването на новия метод на генно инженерство CRISPR-Cas9 това е напълно възможно. Методът се заключава в селективно редактиране на генома с ензим, разпознаващ необходимата последователност на ДНК веригата, която пък от своя страна индуцира комплементарната ѝ РНК.

CRISPR е признат за крайно ефективен – с негова помощ могат да се открият методи за излекуване на цяла редица от заболявания – от рак до наследствени генетични разстройства. През 2015-та година неговите създатели получиха Нобелова награда.

Но все пак да не даваме напразни надежди на читателите, макар и да има доста налични емпирични данни, указващи, че е възможно събуждането на гените, които отговарят за регенерацията на зъбите, все още това са само предположения, които тепърва би трябвало да се потвърждават и едва след това ще е възможно да бъдат тествани върху хора и въведени в клиничната практика.

Макар че ако е така, както се твърди, би трябвало да няма нужда от такава.

Като на акулите – зъбите на човека могат да се регенерират за 24 часа
4.6 (91%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 13, 2016 23:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи