Казеозна пневмония – диагностика и лечение

Мария
Написана от Мария ноември 3, 2018 20:16

Казеозна пневмония – диагностика и лечение

Акценти:

  • Пневмония - развитие
  • Флуорография - развитие
  • Предписание - лекарско

Свързани:

Казеозна пневмония представлява тежко протичащ вариант на туберкулозна инфекциозна инфекция, при която в белодробната тъкан бързо се развива специфично възпаление, съпровождащо се с деструкция на паренхима и образуване на некротични маси на кухините.

Тези кухини се наричат каверни. Този патологичен процес се проявява не само с нарастваща интоксикация на организма, но и с прогресираща дихателна недостатъчност.

Едно от най-често срещаните усложнения при това заболяване е белодробното кръвотечение. Прогнозата при това състояние е винаги сериозна. При неоказване на своевременна медицинска помощ често настъпва летален изход.

Причини, рискови фактори и форми

Казеозната пневмония може да се разглежда като самостоятелен вариант на туберкулоза. Но понякога се развива на фона на друг продължително протичащ вариант на туберкулозна инфекция в качеството на усложнения.

Сред всички пациенти, при които първично е била открита туберкулоза на белите дробове, на този патологичен процес се падат около 10%.

Повече от 90% от случаите при такива хора с такава диагноза се открива устойчивост към използваните лекарствените средства, насочени към борба с туберкулозата. В повече от 30% от случаите тази болест завършва с летален изход през първия месец.

Казеозната пневмония се предизвиква от същите възбудители, сред които и другите варианти на туберкулоза, а именно микобактерии.

Най-често специфичните казеозно-некротичните изменения в белодробната тъкан възникват на фона на първични дисеминирани или фиброзно-кавернозни процеси в парнехима на белите дробове.

Най-важно условие за развитие на това заболяване е изразено понижаване нивото на имунна защита.

Установено е, че най-често с казеозна пневмония се сблъскват, които нямат определено местожителство, намиращи в места за лишаване от свобода, а също и такива, които страдат от алкохолизъм и наркомания.

Освен това възникването на този патологичен процес е характерно за хора, които живеят със синдром на придобития имунен дефицит и не приемащи необходимите лекарствени препарати.

По-рядко заболяването се развива на фона на продължителна имуносупресивна терапия, например, с кортикостероиди.

В резултат на това, че нивото на имунна защита е значително понижено туберкулозните микобактерии започват безпрепятствено и активно да се размножават.

Засегнатият участък от белодробната тъкан получава недостатъчно количество кръв, което води до постепенно формиране на казеозно-некротични процеси.

Възбудителите продължават да се разпространяват към другите участъци на белодробната тъкан и да предизвикват образуване в тях на нови огнища.

Симптоми при казеозна пневномия

Симптомите при това заболяване в повечето случаи нарастват остро. Клиничната картина манифестира с общ интоксикационен синдром, проявяващ се с повишена телесна температура до фебрилни стойности.

Болният човек се оплаква от слабост, втрисане, главоболие и мускулна болка, гадене и т.н. Наблюдава се рязко влошаване на апетита, до пълен отказ от храна. В редица случаи на първо време може да се създаде усещане, че за остра вирусна инфекция.

Диагностика и лечение

Диагностиката на това заболяване започва с аускултативен преглед и общи клинични анализи. Водещ инструментален метод е диагностиката – рентгенография, позволяваща визуализиране на специфичните огнища в белодробната тъкан.

Потвърждаването на диагнозата се прави с помощта на бактериологично изследване на отделяните храчки.

Лечението при казеозна пневмония предполага назначаването на противотуберкулозни препарати по специално разработени схеми.

Паралелно се назначават дезинтоксикационни мероприятия и терапия, насочена към борбата с дихателната недостатъчност. При необходимост може да се реши въпроса за хирургична интервенция.

Профилактика на развитие на казеозна пневмония

Свежда се до систематично провеждане на флуорография, а при наличие на туберкулоза и да строго спазване на лекарските предписания.

Казеозна пневмония – диагностика и лечение
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 3, 2018 20:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи