Кефал – за здраво сърце

Мария
Написана от Мария декември 17, 2014 13:08

Кефал – за здраво сърце

Акценти:

  • Добър източник ли е кефалът на белтъчини?
  • Съдържа ли тази риба ценния минерал фосфор?
  • Кои са най-богатите на този минерал риби?

Свързани:

Кефалът е богат на омега-3 полиненаситени мастни киселини, които предпазват от атеросклероза.

Названието кефал произхожда от гръцката дума „cephalus“, което в превод означава „глава“ и затова народите, които живеят по Черноморското крайбрежие са дали на тази риба и други наименования.

Какви са предимствата на кефала?

На първо място е много вкусна и немазна риба. Практически няма малки кости, поради това се отнася към групата на здравословните храни. Кефалът е и с ниска калоричност -88 ккал на 100 г. Мазнините на тази риба е отличен източник на омега-3 полиненаситени мастни киселини.

Тези съединения влизат в състава на рибеното масло на капсули, които се препоръчва за хора в напреднала възраст, тъй като тази хранителна добавка намалява риска от инфаркт на миокарда и нормализира функцията на нервната система.

Също така омега-3 мастните киселини са полезни и за кожата, тъй като способстват за запазването на нейния повърхностен липиден слой, който осъществява защитна функция и предотвратява проникването на болестотворни бактерии през кожата.

Кефалът съдържа и значително количество белтъчини – около 20%. Тази риба съдържа и фосфор, необходим за изграждането на скелета, цинк – за формирането на половите клетки, а също е добър източник на микроелементите манган, калий и йод.

Най-богатите на фосфор храни са:

1.Риба тон
2.Кефал
3.Хамсия

Как да изберем кефал?

Избирайки си тази риба, трябва да погледнете дали са прозрачни очите ѝ, ако те са мътни, тогава рибата не е прясна. Хрилете на кефала трябва да бъдат розови и чисти. Месото на тази риба трябва да е твърдо, а хрилете да миришат на море.

Как се съхранява?

Изчистеният кефал, както и ако е сушен, може да се съхранява в хладилник не повече от 2 дни. Ако трябва да го съхранявате по-дълго, завийте го във фолио и го сложете във вакуумна кутия или опаковка. В този вид той може да се съхранява във фризер, при минус 18 градуса по Целзий, за период от максимум 2 месеца.

Как се приготвя?

Кефалът може да се приготвя по различни начини. Но, ако искате да го запържвате, е желателно да направите това без олио и на тиган с керамично покритие. А ако искате да направите супа от тази риба, трябва да знаете, че месото на кефала трябва да се вари не повече от 20 минути.

Кефал – за здраво сърце
4.6 (92.38%) 63 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 17, 2014 13:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи