Кел

Мария
Написана от Мария февруари 19, 2015 09:32

Кел

Акценти:

 • Кел
 • Симптоми
 • Лечение
 • Причинител

Свързани:

Келът /косопас, вълчи лишей, фавус/ представлява хронично инфекциозно заболяване с гъбичен произход, засягащо скалпа, гладката кожна повърхност, ноктите и по-рядко вътрешните органи. Заболяването е слабо заразно. Известни са случаи, когато инфектираните с косопас хора страдали от ранно детство до дълбока старост.

Заболяването е широко разпространено. По-често се среща в държавите от Европа, Азия, Северна Америка.
От вълчи лишей заболяват по-често деца в сравнение с хора в зряла възраст. Били са регистрирани случаи на наследствена предразположеност, но само сред лица от женски пол.

Предразполагащите фактори за развитие на този вид гъбична инфекция са голям брой и могат условно да се подразделят на 2 групи:

Екзогенни фактори /външно въздействие/ – водещи до нарушаване на бариерната функция на външната кожна повърхност, тоест загуба на тяхната цялост:

– Ожулвания;
– Чести порязвания;
– Избягвания;
– Дълбоки травми на кожата с увреждане подкожния-мастен слой и мускулите;

• Ендогенни фактори /вътрешно въздействие/ – обусловени от понижаване на имунитета и общата устойчивост на организма към инфекциозни агенти:

– Хронични заболявания на вътрешните органи;

– Хиповитаминоза;

– Ендокринни заболявания – захарен диабет, хипотиреоидизъм;

– Различни интоксикации;

– Прием на препарати, потискащи имунната система /имуносупресори – при трансплантация на вътрешни органи, цитостатици и химиопрепарати при ракови заболявания/;

– Продължителен прием на хормонални препарати;

– Многократно излагане на тялото на радиация – при онкологични патологии, при хора, работещи в атомни електроцентрали;

Прогнозите за изхода от заболяването при своевременна диагностика и правилно лечение са благоприятни, но инфекциозният процес може да продължи с години, дори с десетилетия.

Какви са причините?

Причинителят на заболяването се отнася към рода на трихофитоните. От тази група са изолирани антропофилните причинители, които паразитират само при човека Trichophyton schonleinii и зоофилните, засягащи, както хората, така и животни – котки, мишки, кучета, птици – Trichophyton quinskeanum Zopf.

Инфекцията се предава при контакт с болните от косопас хора и чрез техните предмети за лична употреба като дрехи, шапки, средства за лична хигиена, спално бельо.

Но въпреки това при близък контакт със заразени хора инфектиране може да се осъществи рядко и то само при наличие на рисковите фактори, описани по-горе.

При наличие на болен човек в семейството вълчият лишей може да продължи с години, с чести рецидиви, като това се определя от факта, че дори в мъртвите, окапали коси или по мъртвите кожни клетки, които присъстват във въздуха на всяко жилищно помещение причинителят на заболяването живее с години и е възможно осъществяването на повторно заразяване.

Това налага постоянно наблюдение на огнището на инфекцията с провеждане на ежедневни дезинфекции до пълната негова ликвидация.

Какви са симптомите?

Инкубационният период продължава 2-3 седмици. При вълчия лишей най-често се засяга скалпа, приблизително 26% от случаите се падат на нокътните плочки и 3-5% на гладката кожна повърхност.

При засягане на скалпа 3 са основните симптоми:

• Около косъма се образуват бяло-жълти наслоявания във вид на плака, така изглежда самата гъбичка;
• Всички засегнати коси задължително окапват;
• В зоните на инфекцията се развиват атрофични лезии, които водят до трайна алопеция.

Лечение на кел

Локално се провежда третиране с кетоконазол и след потвърждаването на диагнозата болният се изолира от околните. Преглед на хората, които са били в контакт с него се провежда по схема – веднъж на 10 дни в рамките на месец.

Кел
4.4 (88.95%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 19, 2015 09:32
Напиши коментар

2 коментара

 1. Богдана август 15, 17:58

  Аз страдам от това заболяване. При мен се появява на няколко години. Какво ще ми препоръчате да ползвам, за да мога да го спирам като се появи?

  Отговори на този коментар
 2. Богдана август 15, 18:01

  Страдам от това заболяване.
  Появява се на няколко години.
  Дайте ми съвет, какво да ползвам,за да мога да го спра, когато се появи.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи