Кейлът храна на бъдещето или новото говеждо?

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2014 15:44

Кейлът храна на бъдещето или новото говеждо?

Акценти:

  • Предизвиква ли кейлът обратно развитие на сърдечно-съдови заболявания?
  • По-лесно ли се усвоява от организма калция от кейла, отколкото този от млякото?
  • Грешен ли е митът, че вегетарианците страдат от недостиг на желязо в организма?

Свързани:

Кейл/Brassica oleracea/ представлява зеленчуково растение, принадлежащо към семейство Зелеви. То е далеч по-хранително от други листни зеленчуци и притежава изключителни свойства, именно поради което се определя като храната на бъдещето и новото говеждо.

Еколозите отдавна алармират, че производството на месо е сред основните причинители на глобалното затопляне, а кейлът е една отлична негова алтернатива. По-долу са посочени 7 негови свойства, от които ще останете изненадани:

1. Противовъзпалително действие – възпаленията са причина номер 1 за артрит, сърдечни заболявания и редица автоимунни такива и повечето от тях са резултат от консумацията на животински продукти. Кейлът е невероятно ефективна противовъзпалителна храна, която потенциално предотвратява и дори предизвиква обратно развитие на горепосочените заболявания.

2. Съдържа лесно усвоимо от организма желязо – Въпреки мита, че вегетарианците са анемични, броят на хората, които се хранят с месо и страдат от дефицит на желязо в организма се увеличава. 1 килокалория кейл съдържа повече желязо, отколкото говеждото месо.

3. Отличен източник на калций – говеждото и телешкото съдържат калций, но например в САЩ, където се консумират преимуществено тези меса, се наблюдават най-високите темпове на загуба на костна маса и развитие на остеопороза в света. Кейлът съдържа по-голямо количество калций на 1 килокалория, отколкото млякото и се усвоява много по-лесно от тялото от млечния калций.

4. Подобно на белтъчините влакната са макронутриенти, което означава, че е необходимо всеки ден да присъстват в менюто ни. Но много от българите не поемат с храната достатъчно фибри, а недостигът им в организма се свързва с болест на сърцето, храносмилателни разстройства и рак. Богатите на белтъчини храни, като месото съдържат малко или изобщо не съдържат влакна. Порция кейл съдържа не само 5% от препоръчителния дневен прием на фибри, но също така осигурява 2 гр. протеин.

5. Ценен източник на омега мастни киселини – те са изключително важни за поддържането на добро здравословното състояние на организма. А порция кейл съдържа 121 мг. омега-3 мастни киселини и 92.4 мг. омега-6.

6. Въздейства укрепващо на имунната система – супербактериите, които са резистентни към повечето познати антибиотици и останалите бактерии представляват сериозен риск за човешкото здраве. Много от тези инфекциозни организми достигат до човешкото тяло при поглъщане на замърсени месо, яйца и млечни продукти, поради недобрата хигиена в животинските ферми, кланиците, месопреработвателните предприятия.

В крайна сметка човек, колкото и да внимава винаги може да направи пропуск в хигиенните стандарти. Например при термичната обработка на животинската храна е възможно да попаднат бактерии или още по-лошо яйца на паразити в храносмилателния тракт на хората, консумиращи приготвената храна, защото готвачът е забравил да измие ножа, с който е рязъл сурово месо и впоследствие го използва за нарязване на вече печеното месо.

А ако в суровото е имало яйца на паразити или бактерии, те не са видими за консумиращите. За разлика от месото, кейлът е невероятно богат източник на укрепващите имунната система антиоксиданти каротеноиди и флавоноиди, включително и на витамин С и А. Освен това неговата подготовка за консумация е много по-лесна и не толкова енергоемка в сравнение с месото.

7. Устойчивост – келът достига зрялост, при която е годен за консумация, за 55-60 дни, което е незначителен период в сравнение с едно теле, което се превръща в източник на говеждо месо след 18-24 месеца. Кейлът вирее в повечето климатични области и може да се засади, както у дома в градината, така и във ферма. За добиване на половин килограм говеждо са нужни около 6 кг. фураж, 11 пъти повече фосилни горива и около 7 литра вода.

Кейлът храна на бъдещето или новото говеждо?
4.5 (90.56%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2014 15:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи