Резултатите от най-новите изследвания показват колко е необходимото количество плодове, което човек трябва да изяжда всеки ден за профилактика на заболяване.

Прието е да се смята, че на ден трябва да се изяждат не по-малко от 5 порции плодове и зеленчуци.

Много хора иронизират, че толкова трева не може да се изяде.

Но се оказва, че е най-полезно да се изяждат 2 пъти повече.

До тези заключения се стигнало, след като специалисти от Имперския колеж в Лондон обобщават наблюденията върху 2 млн. души за дълъг период от време.

През това време сред участниците в наблюденията били регистрирани 43 хил. случая на болести на сърцето, 47 хиляди инсулти, 112 хиляди злокачествени тумори, 94 хиляди души починали.

Данните са изчерпателни.

Това е обобщение на резултати от 95 изследвания, в които в различни страни се преценявало колко плодове и зеленчуци се консумират.

Дори и да изяждате по 200 грама на ден, със сигурност ще ви бъдат от полза.

Това количество е достатъчно за намаляване на риска от развитие на сърдечно съдови заболявания с 13%, на рак с 4%, а от преждевременна смърт с 15%.

Но ако изяждате по 800 грама, това са 10 порции, англичаните смятат една порция за 80 грама, ползите ще бъдат няколко пъти повече:

• Рискът от сърдечни заболявания ще намалее още 2 пъти и ще се понижи до 28%;

• Рискът от рак ще се понижи с 15%, което е 3 пъти повече, отколкото при потребление на 200 грама дневно;

• Рискът от преждевременна смърт ще спадне с 2 пъти – от 15 на 31%;

Това е много по-добре и от съществуващите днес препоръки за 5 ежедневни порции плодове и зеленчуци.

Учените пресмятат, че ако хората изяждат по 800 грама плодове и зеленчуци, това би спасило 7.8 милиона души, които преждевременно умират всяка година.

И така, учените са убедени:

• Най-добрата профилактика срещу инфаркти, инсулти и други сърдечно-съдови заболявания, а също и срещу преждевременна смърт са ябълки и круши, цитруси, зелени зеленчуци, и тези от семейство кръстоцветни.

Всички видове зеле – карфиол, бяло, броколи и т.н.

• Най-ефикасното профилактично средство срещу рак са зелените листни зеленчуци, зеленият фасул, жълто-оранжевите зеленчуци – чушки, моркови и т.н., и отново кръстоцветни.

Борба със заблудите

Това не е първият научен труд, който показва, че най-полезни за здравето са не 400-500 грама плодове и зеленчуци, а 800-1000 грама.

За съжаление, често дори и нормата от 5 порции такива храни се възприема негативно от хората. Те са убедени, че не трябва да ядат толкова.

Тези заблуждения се застопоряват и в съзнанието.

При рационален поглед, дори и килограм, не е толкова пределна доза.

Преценете сами. Английската порция от 80 грама, това е средно голяма мандарина, половин обикновен банан или круша.

Ако говорим за готови зеленчуци, това са приблизително 3 супени лъжици с връх фасул, съцветие броколи или карфиол, спанак.

А средната ябълка или портокал – това са 150-200 грама, доматът и краставицата са 150 грама, чушките също толкова.

Така, ако всеки ден правим междинно хранене с по 1 една ябълка и портокал, а също и една салата с краставица, домат, лук и чесън, ще си направите дозата от 600-800 грама.

А ако добавите домат или спанак към сутрешния омлет и вместо картофи за обяд, си сложите зеленчукова гарнитура, ще достигнете дневното препоръчително количество.