Кимион

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 06:06

Кимион

Акценти:

  • Кимион
  • Състав
  • Полезни свойства
  • Лечебно действие

Свързани:

Кимионът е двугодишно растение, които принадлежи към семейство Сенникоцветни. Семената на това растение се използват като подправка, която придава на ястията пикантен вкус и приятен аромат.

Най-често с кимион се овкусяват хлебни и сладкарски изделия, а в България се използва и за придаване на аромат на различни месни блюда като пържола, сарми и пр.

Кимионът е популярна подправка в много кухни по света като например мексиканската, средиземноморската и в китайската, включително и в българската.

През средновековието кимионът е бил най-популярната и достъпна за европейците подправка. Смятало се, че хлябът с добавен кимион носи късмет.

В много от легендите от средните векове се упоменава, че всеки войник, когато отивал на военен поход носел със себе си именно този символ на късмета. Родината на кимиона е Средиземноморието.

Гърците, римляните, египтяните, персите използвали семената на това двугодишно растение за различни цели, не само като подправка за подобряване на вкуса, но и за медицински цели.

Както и всички подправки, които се използват от хиляди години, кимионът притежава лечебни свойства.

Кимион – полезни свойства

Кимионът много добре се отразява на стомашно-чревния тракт при проблеми с храносмилането. Ароматът на подправката активира слюнчените жлези, с други думи кимионът засилва апетита, което благоприятства правилно смилане на храната.

Възбудащият ефект се дължи на това, че в състава на кимиона влиза куминовият алдехид – ароматна-органична смес също основен компонент на куминовото етерично масло.

Друга стимулираща апетита съставка на кимиона е тимолът. Под действието на това съединение се подобрява секреторната функция на стомашните жлези, които отделят киселини, жлъчка, ензими за пълното преработване на храната от стомаха и червата.

Кимионът е богат на етерични масла, магнезий, натрий, които намаляват болезнените усещания в стомаха.
Тинктурата от кимион помага при проблеми с храносмилането и избавя от газовете.

Основната причина за хемороидите е запекът, а заедно с констипацията в стомашно-чревния тракт се появяват рани, дължащи се на проблеми с храносмилането.

Благодарение на съдържанието на растителни влакна, както и противогъбичните и антимикробните си свойства кимионът действа като натурален лаксатив.

При респираторни заболявания като астма и бронхит подправката също е показна, тъй като съдържа кофеин /стимулатор/, ароматни етерични масла, които унищожават микробите, което прави кимионът отлично отхрачващо и противовъзпалително средство.

Простудата обикновено е в резултат на вирусна инфекция, която поразява организма при отслабена имунна система.

Етеричното масло от кимион спомага човек да се избави от вируса, тъй като в състава на тази подправка влизат желязо и витамин С, които укрепват защитните сили.

Подправката е много полезна и за кърмещите жени – семената на кимиона повишават секрецията на кърма благодарение на свойството на тимола да стимулира функцията на млечните жлези.

В кимиона е установено наличието на високо съдържание на калций 900 мг на 100 града – това е дневната необходима доза от макроелемент за човешкия организъм.

Подправката обогатява кърмата с калций, което е много полезно за новороденото дете.
Кимионът съдържа високи нива на желязо 66 мг на 100 грама и затова трябва задължително да се консумира от хора, които страдат от анемия или други заболявания на кръвта.

Подправката също така притежава и антиоксидантни и химиопрофилактични свойства. Семената на кимиона стимулират образуването на неутрализиращи свободните радикали и антиканцерогенни ензими.

Подправката е отличен източник на витамин Е – мастноразтворим витамин, който притежава силно изразени антиоксидантни свойства.

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 06:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи