Кленбутерол за отслабване – ето какви недозирани рискове крие

Мария
Написана от Мария юли 26, 2016 18:42

Кленбутерол за отслабване – ето какви недозирани рискове крие

Акценти:

  • Адреналин - стимулация
  • Таурин - нива
  • Мускулни спазми - проявления

Свързани:

Препаратът Кленбутерол се отнася към фармакологичната се отнася към групата на бета-адреномиметиците за лечение на бронхобелодробни заболявания.

Но наличието в това лекарствено средство на цяла редица метаболитни ефекти, породи неодобряваната от лекари практика да се използва Кленбутерол за отслабване.

Показания за приложение

Съгласно официалната инструкция има следните показания:
• Хроничен бронхит;
• Бронхиална астма;
• Хронична обструктивна белодробна болест;
• Прахов бронхит и фиброза на белите дробове при силикоза;
• Емфизема на белите дробове;
• Туберколоза на белите дробове;

Фармакодинамика

Механизмът на действие на Кленбутерола върху бронхите и белите дробове е облекчаване на спазмите, намаляване образуването на слуз, намаляване на нейния вискозитет и подобряване на извеждането, осигурява се от активното вещество – кленбутерол хидрохлорид, който е 4-аминоалфа-метил-3,5-дихлорбензилов спирт.

На бета-2-адренорецепторите Кленбутеролът оказва същото въздействие като адреналина и норадреналина, тоест ги възбужда.

При взаимодействие с мембранен ензим в клетките се повишава концентрацията на цикличната аденозинмонофасфатаза – цАМФ и се инактивира протеинкиназата.

В резултат се случва забавяне на предаването на възпалителния сигнал на имунните клетки на бронхите и белите дробове и отпускане на техните мускулни влакна.

Но това лекарствено средство също въздейства на бета-1-адренорецепторите на сърцето и на бета-3-адренорецепторите, които са локализирани в мастната тъкан.

Така кленбутеролът за отслабване действа за сметка на стимулацията на бета-3-адренорецепторите, която води до метаболитен ефект – повишаване образуването на топлина и активация на липолизата.

Освен това се наблюдава и анаболен ефект, който е обусловен от положителното въздействие на белтъците. Поради тази причина в спортната медицина препаратът се смята за допинг и се намира под забрана.

Фармакокинетика

След вътрешния прием Кленбутеролът за отслабване се абсорбира в стомашно-чревния тракт и попада в системния кръвен поток, биодостъпността му е 89-98%.

Периодът на полуразпад продължава повече от денонощие, остатъчните нива на активно вещество се установяват в кръвта 48 часа след еднократното приемане.

Кленбутеролът се разпада в черния дроб чрез глюкониране – конюгация с глюкуронова киселина, като екскрецията на метаболити се осъществява чрез бъбреците.

Противопоказания за приложение

Индивидуална повишена чувствителност, тиреотоксикоза, сърдечна аритмия с тахикардия, хипертрофична обструктивна кардиомиопатия, остър инфаркт на миокарда.

Използване по време на бременност – в първите 3 месеца и месец преди раждането, е абсолютно противопоказно.

Странични ефекти

Използването на Кленбутерол за отслабване най-често предизвиква странични ефекти, проявяващи се с тахикардия – прекомерно ускорен сърдечен пулс, промени в артериалното налягане в посока понижаване, треперене на ръцете, сухота в устатата, гадене, уртикария.

Също се появява главоболие, безсъние, състояние на повишена тревожност и изнервяне.

Използването на Кленбутерол за понижаване на теглото активизира разграждане на гликогена в черния дроб – гликогенолиза, което води до повишаване на нивата на кръвната захар с възможна хипергликемия.

Освен това препаратът може да предизвика загуба на калий и понижаване на нивата на таурина, от което се появяват мускулни спазми.

Как се пие кленбутерол за отслабване?

Започва се с минимална дневна доза от 20 микрограма, една таблетка е точно толкова – 0.02 мг, а максималната допустима доза е 120 микрограма.

За мъжете началната е 40 микрограма – 2 таблетки дневно, максималната дневна е 140 микрограма.
Съществуват 2 схеми за прием на този препарат за отслабване – взривна и обикновена.

По първата схема, популярна сред бодибилдърите, през първите 15 дни препаратът се приема, като се започне от 20-40 микрограма, с повишаване на дозите или през ден.

Кленбутерол за отслабване – ето какви недозирани рискове крие
4.5 (90.95%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 26, 2016 18:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи