Климакс без симптоми – ето какви са възможните опасни усложнения

Мария
Написана от Мария юни 7, 2016 22:14

Климакс без симптоми – ето какви са възможните опасни усложнения

Акценти:

  • Диагностика - диференциална
  • Медикаменти - заместителна терапия
  • Оплаквания - състояние

Свързани:

Климакс без симптоми е един от най-приятните варианти на развитие на менопауза при жените.

Това се обяснява не само с липсата на каквито и да е симптоми, но и с постепенно понижаване на нивата на основните хормони на женския организъм. Това благотворно влияе на нервната система и жената по-добре понася този период.

Също измененията на функционирането на вътрешните органи на фона на постепенен спад на хормоналния фон се случва по-меко, което намалява интензитета на патологичното влияние на климакса на женския организъм.

Затова, ако климаксът протича безсимптомно, това е добра прогноза за организма.

Причини за климакс без симптоми

В продължение на целия живот жената има специфичен хормонален фон, който е обусловен от концентрацията на основни женски полови хормони – естрогени и хестагени – прогестерон.

Тези хормони не веднага регулират основните процеси в организма, тъй като жената през целия живот е подложена на изменения, и целият неин организъм се подлага на няколко последователни стадии на развитие.

Усложнения и последствия

Усложненията от климакса, ако има безсимптомно протичане, обикновено няма. Но е необходимо да се внимава, доколкото зад протичането му могат да се крият различни патологии от страна на вътрешните органи.

Затова е възможно да се развият усложнения патологии на сърдечно-съдовата система – исхемична болест на сърцето, заболявания на костната система – остеопороза, а също и нарушения на метаболизма.

И дори климаксът да е без симптоми, е необходимо да се провеждат всички задължителни методи за диагностика и да се профилактират усложнения.

Прогнозата при климакс без симптоми е благоприятна в случай на неговата правилна корекция и подкрепа на основни принципи на нормализация на начина на живота.

Диагностика на климакс без симптоми

Климаксът е специфично състояние на женския организъм, което изисква корекции на всякакви негови проявления, ако това носи дискомфорт на жената.

Затова е необходимо да се диагностицират всякакви състояния при климакс за своевременно лечение.

Ако климаксът е без симптоми, това понякога предизвиква повече опасения, доколкото е възможна скрита патология под формата на безсимптомно увреждане на сърдечно-съдовата или костната система.

Затова е важно да се провежда диагностика и диференциална диагностика при климакс без симптоми, тъй като често жените не търсят лекарска помощ, ако нямат оплаквания.

Диагностиката първо трябва да се започне със снемане на анамнеза.

Необходимо е да се изясни, когато за първи път е имало задържане на цикъла, какъв е техният характер сега, как се е променяла симптоматиката при настъпване на климакса, а също и да се изяснят оплакванията на пациентките и има ли някакви други симптоми, които безпокоят жената.

Също е необходимо да се се измерва артериалното налягане, тъй като неговото повишаване може да бъде безсимптомно, а това е рисков фактор за усложнения.

Затова ако жената в климактериум няма никакви оплаквания, това е добре разбира се, но в известна степен трябва да се обръща внимание и да се провежда диагностика на състоянията, които са предмет на скритата патология.

Лечение на климакс без симптоми

Ако липсват оплаквания при жената и климаксът има спокойно протичане без каквито и да е симптоми, то специфично лечение не е наложително.

Необходимо е само да се проведат профилактични мерки за подкрепа на хормоналното равновесие. Затова лекарства като медикаментозна заместителна терапия не трябва да се приемат.

Климакс без симптоми – ето какви са възможните опасни усложнения
4.6 (91.43%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 7, 2016 22:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи