Климакс при мъже

Мария
Написана от Мария септември 29, 2018 23:02

Климакс при мъже

Когато става въпрос за менопауза, то всички са убедени – това е проблем само на жените. Малко подозират, че и има и климакс при мъже, който започва доста по-рано.

При всички ли има климакс?

Фактът, че жената ще се сблъска в определено време с климакс го знаят всички, информациите по този повод са предостатъчно. Затова слабият пол се отнася към това състояние с обречено спокойствие.

Жените се борят с появилите се проблеми и спокойно продължават напред. Но ако кажем на мъж, че е в климакс, няма да може да си намери място от възмущение.

Макар и организмът на силния пол да се отличава от този на нежния, много процеси и особено измененията с напредването на възрастта са сходни. Проявленията и симптомите на това деликатно състояние при мъжете не са толкова явни, но все пак се проявяват и при тях.

Какви са признаците, че при мъжете е настъпил трудният период?

Симптоми

За основен симптом се смята промяната в поведението. Мъжът може да стане неузнаваем – спокойният, уравновесен някога човек започва да се дразни без повод, предявява претенции, изпада в униние, и т.н.

Трудно управлява чувствата си, и незнанието какво се случва води понякога до конфликти с околните.

Развалят се отношенията в семейството, подхожда доста необичайно в определени ситуации. Но проблемът не е само в емоционалната страна. Появяват се симптоми, свързани със здравето. Това може да бъде:

  • Сънно разстройство;
  • Спад на силите;
  • Ускорено сърцебиене;
  • Болезнени усещания в областта на сърцето;
  • Намаляване на сексуалното желание;
  • Високо кръвно;
  • Световъртеж;

Всички тези симптоми са характерни за множество заболявания и са доста обобщени. Силният пол са склонни да смятат тези неразположения за приближаване на старостта, начало на неизбежни процеси в организма.

Те не се обръщат към лекари, стараят се да избегнат този период, мъжествено преодоляват трудностите, както са ги учили. Но това е напразно.

Намаляването на качеството на живот същевременно влияе на трудоспособността, трудно се намира език с околните.

Обръщането към лекар може да промени ситуацията – предотвратяват се заболявания, възстановява се душевното равновесие.

Още повече, че по това време за първи път започват да дават признаци за себе си разпространени заболявания – подагра, висока кръвна захар, тахикардия, човек бързо наддава на килограми.

Климакс при мъже – пълна промяна на организма

Ако преведем думата „климакс”, то от гръцки това звучи като „стъпало”, или „стълбище”. Тоест това е пореден етап от живота, обусловен от хормоналните изменения в организма.

Отношението към това трябва да е спокойно, тъй като сходна промяна сме преживели през пубертета. Така че всичко върви по своя ред и повод за паника няма.

В период от 40 до напреднала възраст години мъжете се сблъскват с проблема с понижаване на потентността.

Това е свързано с факта, че полови хормони се образуват недостатъчно активно, губи чувствителност центърът на регулацията, който отговаря за работата на семенниците.

Вече не е така чувствителен към синтезираните хормони, и в тестисите протичат определени изменения.

Хормони

Досега специалистите в областта на медицината спорят – има ли мъжки климакс, и може ли да се нарича така. Единно мнение няма, макар и никой да не отрича, че проблем не съществува.

Едно е ясно – мъжкият климакс съществено се отличава от женския, и това е свързано с особеностите на структурата на женската и мъжката полова система.

Климакс при мъже
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 29, 2018 23:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи