Кое е по-безопасно – наргиле или цигари

Мария
Написана от Мария юли 10, 2015 10:06

Кое е по-безопасно – наргиле или цигари

Акценти:

  • Ацетилхолинов рецептор - никотин
  • Ментолови цигари - ментов аромат
  • Респираторни симптоми

Свързани:

Повечето от нас смятат, че при пушенето чрез вода се филтрират токсичните компоненти от тютюневия дим и те оказват значително по-малко въздействие от пушенето на цигари.

Но учените са установили, че пушенето на наргиле влияе на функцията на белите дробове и появата на респираторни симптоми също както и пушенето на цигари.

Под ръководството на Mohammad Hossein Boskabady, MD, PhD от университета Mashhad University of Medical Sciences, изследователите възнамерявали да сравнят функцията на белите дробове и степента на дихателните симптоми на пушачите на наргиле, на цигари и на непушачите.

Открити били и проучени 3 групи пушачи, сред които 57 любители на наргиле, 30 пушачи, харесващи силните цигари и дълбоките вдишвания на цигарения дим и група от 51 души, които периодично пушили цигари със средни показатели.

Отделно от това, 44 души, които били слагали цигара в устата си, били използвани за контролна група.

Учените определили разпространеността и тежестта на респираторните симптоми и белодробните функции с помощта на спирометър.

Резултатите показали, че интензитетът на симптомите на дихателни заболявания сред пушачите на наргиле и цигари се увеличавал. Сред предпочитащите пушенето на наргиле и дълбоките всмуквания на тютюнев дим, състоянието на дихателната система било идентично.

„Нашите резултати показват, че пушенето на наргиле сериозно влияе на функцията на белите дробове и последствията от пушенето му са много подобни на тези, наблюдавани при пушачите, които правят дълбоки вдишвания по време на пушенето“ – заключава Mohammad Hossein Boskabady.

Резултатите от изследването бяха публикувани неотдавна в списание Respirology.

В допълнение

Наскоро от Федералната агенция на САЩ по безопасност на храните и лекарствата обявиха, че ще разгледат варианта за въвеждане на санкции за използването на цигари, съдържащи ментол.

Решението се основава на предварителната научна оценка на възможните последствия за здравето от цигарите с ментол, тъй като те предизвикват по-силно пристрастяване в сравнение със стандартните тютюневи изделия.

По данни на FDA, повече от 40% от младите пушачи и 30% от пушачите със стаж предпочитат ментовите цигари. Между впрочем, Американската асоциация / American Heart Association – AHA / напомня, че ежедневно от заболявания, свързани с тютюнопушенето, умират повече от 1200 американци.

При обединяване на тези данни е видно, че значителна част от свързаните с цигарите смъртни случаи са предизвикани от употребата на цигари с ментол.

В изследването, публикувано във Frontiers, се описва връзката между цигарите с ментол и засилващото се пристрастяване към никотина.

Учените под ръководството на Надин Кабани от George Mason University, щата Вирджиния, САЩ, установили, че ментолът е възможно да засили зависимостта към никотина, тъй като се свързва със специфичния никотинов рецептор в нервните клетки, наричащ се А7 никотинов ацетилхолинов рецептор.

Всъщност, ментолът променя отговорът на рецепторите към отново постъпващия никотин. Освен това било установено, че ментолът инициализира дългосрочен ефект, предизвиквайки активност в областите на мозъка, отговорни за процесите на удоволствие и за поведението на пристрастяване.

Една от основните предимства на ментоловите цигари е ментовият аромат. При вдишване тютюневият дим охлажда задната стена на гърлото, като така облекчава процеса на тютюнопушене в сравнение със стандартните цигари.

А понижената чувствителност на лигавицата ограничава естествения рефлекс за изкашляне, позволявайки странични вещества да попадат вътре в дихателните пътища при дълбоки вдишвания.

Експерти на FDA коментират, че с това си решение се опитват да ограничат пристрастяването към тютюнопушенето сред младите хора.

Кое е по-безопасно – наргиле или цигари
4.5 (90.45%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 10, 2015 10:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи