Кога боли лицето – какво представлява идиопатичната лицева болка

Мария
Написана от Мария март 23, 2015 23:27

Кога боли лицето – какво представлява идиопатичната лицева болка

Акценти:

  • Болки в лицето
  • Болка без причина
  • Персистираща лицева болка

Свързани:

Идиопатична лицева болка има много причини. За щастие, тя се поддава на лечение.

Персистиращата идиопатична болка се среща по-често от другите видове лицеви болки. Към настоящия момент се смята, че това е полиетиологичен синдром, но най-важната от тези причини е хирургическата манипулация в лицево-челюстната област и хроничния стрес.

Обикновено такива хора безуспешно се лекуват при най-различни медицински специалисти – стоматолози, ортодонти, офталмолози, отоларинголози, неврохирурзи, психиатри и те така и не успяват да им поставят правилна диагноза. Този вид лицеви болки се поддават на лечение, но от лекаря и пациента се изисква търпение и упоритост.

Болка без причина

Лицевите болки се срещат съвсем нерядко – по данни от различни източници, тяхната честота на разпространение сред населението е от 17 до 26%, при това хронични са 7-11%.

Идиопатична, тоест без да има причина, този вид лицева болка се нарича, поради това че диагнозата се поставя по метода на изключването. Разпространеността на персистиращата идиопатична лицева болка /ПИЛБ/ с точност е неизвестна, но по наблюдения на чуждестранни и български специалисти, 60-70% от засегнатите са жени на средна възраст.

В специализираните медицински центрове пациенти с ПИЛБ се срещат по-често, отколкото такива с невралгия на троичния нерв /с това клинично състояние се провежда диференциална диагностика/.

Но повечето хора с такъв здравословен проблем първо търсят помощ от стоматолог или ортодонт. В Германия, например, сред пациентите с лицеви болки в 83% от случаите се извършва хипердиагностика на невралгия на троичния нерв и в 100% от случаите – недодиагностика на ПИЛБ.

В резултат на неправилната диагностика на пациентите се правят хирургични интервенции, много често повторни – ¼ се лишават от 1 или повече зъба, преди да бъде поставена правилната диагноза.

Как да разпознавате ПИЛБ?

Персистиращата идиопатична лицева болка, обикновено е едностранна, но е възможно да бъде двустранна и постоянна. Пациентите я описват като тъпа, дълбока или пареща.

„При неврологични изследвания обикновено не се откриват неврологични нарушения, такива като намаляване на чувствителността в болезнената зона или слабост на лицевите мускули – посочват немски невролози. – освен това откриването на такава патология в неврологичния статус изключва диагнозата ПИЛБ.“

Появата на заболяването може да се предшества от хирургична операция, проведена в тази област, травма на лицето, зъбите или венците.

Важен диагностичен критерий се явява несъответствието на болката от областта на инервацията от разклоненията на троичния нерв. Най-често болезнените усещания се локализират в областта на горната челюст и могат да се разпространят и в периорбиталната област, носа, бузите и челюстта.

Болката може да мигрира от една част на лицето в друга и да се съпровожда от усещане за „движение на лигавицата“ в синусите. При една значителна част от пациентите болката може да се разпространи към главата, шията и дори ръцете.

В някои случаи болката е локализирана в един зъб и носи названието атипична одонталгия. Въпреки че болката в лицето се запазва през целия ден, обикновено тя липсва, заедно с това при 50-70% о пациентите се нарушава съня. По характер болката е тъпа, дълбока, изтощителна.

За разлика от невралгията за пациентите с персистираща идиопатична лицева болка са нетипични пристъпите на силна болка, липсват и тригерни точки. Обострянето на болката може да се предизвика от студ, психологически стрес, а също и от хирургични и стоматологични манипулации.

Кога боли лицето – какво представлява идиопатичната лицева болка
4.2 (84.8%) 25 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 23, 2015 23:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи