Кога домашната ракия се превръща в смъртоносна отрова

Мария
Написана от Мария декември 30, 2015 22:27

Кога домашната ракия се превръща в смъртоносна отрова

Акценти:

  • Метанол - отравяне
  • Истински алкохол - вкус
  • Домашна ракия - потенциална опасност

Свързани:

През последните няколко дни българската общественост беше потресена от смъртта на 6 млади мъже, вследствие на употреба, по първоначални данни, на домашна ракия.

Наистина ли е възможно тази толкова популярна и традиционна за България алкохолна напитка да се превърне в бързо действаща смъртоносна отрова. С какво трябва да са запознати хората, които употребяват редовно домашна ракия?

И съществуват ли начини за разпознаване на алкохола, който може да се окаже действително смъртоносен?

Отговор на тези въпроси ще се опитаме, поне доколкото е възможно, да дадем с настоящата статия, тъй като лекарите, които се опитваха да спасят младите мъже пили от отровната ракия, заявиха, че е възможно да им се постави диагноза.

В прессъобщение от 28 декември на окръжната прокуратура в Благоевград се посочва, че ще се планира извършване на ексхумация на трупа на един починалите мъже, за да се установи със сигурност дали причината за смъртта му е бил фалшивият алкохол.

Според български токсиколог от отделението по спешна токсикология във Военната медицинска академия метанолът, тоест фалшивият алкохол, който на практика е смъртоносен за човека, по абсолютно никакъв начин не е възможно да се различи от истинския алкохол – нито по вкус, нито по мирис.

В повечето случаи първоначалните проявления на отравяне със смъртоносния метанол се развиват в рамките на 4-8 часа, но е възможно и до 12-24 часа след неговия прием.

Като това се отнася не за самото вещество метанол, а продуктите от неговия разпад, тоест метаболитите му. И всъщност при разграждането му в организма се образува мравчена киселина, която има силно токсично въздействие върху тъканите и предизвиква необратими увреждания.

Като токсикологът посочва, че най-често се развиват необратими процеси в зрителния нерв, като е имало случаи, дори на ослепяване.

И дори минимални количества, употребен чист метанол, са много сериозна заплаха, както за живота, така и за здравето на човека, тъй като предизвикват необратими увреждания в организма.

Единствената разлика, която може да се усети от човека е, че при употреба на няколко глътки метанол, много бързо започва да се чувства опиянен, става му лошо,започва да повръща, което обикновено не се случва при хората, които често употребяват истински алкохол.

Например, ако човек е свикнал да изпива по 100 грама алкохол дневно и забележи, че развива горепосочените симптоми след приема на 20-30 грама спиртни напитки, то тогава почти сигурно е попаднал фалшив алкохол и в такава ситуация незабавно трябва да се потърси лекарска помощ и в никакъв случай да не се отлага, тъй като е много вероятно последствията за здравето да са необратими.

Според известен български кардиолог изобщо не може да става дума, че младите мъже от град Якоруда са починали, вследствие на прием на домашна ракия, а от продадени им престъпно химически субстанции с неизяснен произход, които им били представени за домашна ракия.

И добавя, че при отравяне с метанол на пациента да пие точно истинска домашна ракия. А ако това не е възможно при липса на съзнание, се прави венозно вливане на истински алкохол.

Кардиологът също така допълни, че метанолът сам по себе си не въздейства токсично на организма, а мравчената киселина, които се образува при неговия разпад, е отровна.

По последна информация от лабораторията на Пирогов, отровилите се млади мъже не са пили домашна ракия, а чист метилов спирт с добавени оцветяващи вещества и такива, които му придават вкус на истински алкохол.

Кога домашната ракия се превръща в смъртоносна отрова
4.5 (90.38%) 52 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 30, 2015 22:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи