Кога е най-добре да се появи второ дете в семейството

Мария
Написана от Мария май 26, 2016 23:55

Кога е най-добре да се появи второ дете в семейството

Акценти:

  • Дипломатичност - родители
  • Егоцентричност - внимание
  • Бременност - готовност

Свързани:

Към планирането на второ дете всеки има собствен подход – едни смятат, че е най-добре да се „изстрелят“ едно след друго, други пък са за максимална разлика между децата. Кой е прав?

Кога да родите, си решавате вие. Но има наблюдения на лекари и психолози, с които вероятно си струва да се запознаете, преди да вземете решение. Може би ще успеете да разчетете оптималната разлика между голямото и малкото дете.

Разлика от година до две – удобно за децата, трудно за възрастните

Може би, най-важният плюс – направо да ги „изстреляте“, ако разбира се сте решили да се ограничите само до две деца.

След като 2-те майчинства приключат, вие достатъчно активно ще можете да се включите в професионалната дейност, да изградите кариера или да получите образование, да отделите повече време на себе си и на мъжа, да започнете да спортувате, и да пътешествате.

Още един несъмнен плюс – материалната част. Докато още дрехите, обувките, играчките, количката и кревата не са дадени в добри ръце, те ще преминат в по-малкото дете. А това са доста пари.

Минуси за родителите – бременността и раждането е сериозно изпитание дори за младия и здравия организъм. Лекарите препоръчват да се направи почивка 2 години, а ако е имало усложнения, и 4 години.

Необходимо е време на жената да ѝ се стабилизира хормоналния фон, да се попълнят запасите с витамини и минерали в организма.

Освен това, с 2 бебета на ръце – това е сериозно психологическо изпитание, тъй като те изискват ежеминутно отдаване в двоен размер.

По едно и също време децата непременно ще искат да ядат, ще започнат да плачат едновременно. Обикновено жените се справят с тази задача по-лесно, а мъжът може да изпадне в тих ужас. Затова този вариант е добър само за активни и уверени в своите сили родители.

Плюсове за децата – децата с минимална разлика на практика винаги става верни другари в игрите. Рядко им е скучно, тъй като винаги си имат компания.

Техните вкусове и интереси са по-близки, отколкото ако разликата им във възрастта е по-голяма. На тях почти няма да им позната детската ревност – най-голямото дете, дори и няма да си спомни, че някога е било единствено в семейството.

Разлика от 2 до 4 – на малкото дете му е комфортно – на голямото не много

Тази разлика във възрастта между наследниците може да се счита за оптимална. Родителите са успели да се наспят след трудния период на кърменето. Голямото дете вече частично е придобило навици да се оправя само, най-често в миналото.

Организмът на майката се е възстановил, и е готов за нова бременност. От други очевидни плюсове – навиците за грижа за новородено още са пресни в паметта, и много от тях се вършат на автомат. Само че по-бързо, отколкото първият път.

Минуси за голямото дете

На 2-3 години децата са много егоцентрични, на тях, както въздуха, им е необходимо родителското внимание, при това цялото – всичко, без остатък.

Затова не са и изключени сцени на ревност, конкуренция за родителската любов и ласки, капризи в най-различни проявления.

От родителите се изисква немалко дипломатичност, за да проумее по-голямото дете, че няма да бъде обичано по-малко, отколкото по-малкото му братче или сестриче.

Кога е най-добре да се появи второ дете в семейството
4.5 (89.54%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 26, 2016 23:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи