Кога и защо йогата може да бъде разрушителна

Мария
Написана от Мария октомври 17, 2015 12:29

Кога и защо йогата може да бъде разрушителна

Акценти:

  • Отказ на краката - йога
  • Асани - компенсация
  • Стоене на колене - асан

Свързани:

Йогата отдавна се асоциира със здраве и гъвкавост. Но източната практика има и обратна тъмна страна, за която не е прието да се говори.
Споровете за възможната вреда от йогата започнаха преди няколко десетилетия.

Един от последните спорове, в който участвали множество практикуващи и противопоставящи се на йогата, беше през 2012 година. 30-годишен американски журналист увредил гръбнака си и дълго време се опитвал да възстанови подвижността с помощта на йога, но не постигнал успех.

Обезкуражен, той публикувал унищожителна статия за вредното въздействие на тази практика.

Журналистът се обърнал към йога гуруто Глен Блек. Известният инструктор е убеден, че по-голямата част от практикуващите йога трябва да прекратят занятията, ако не желаят да се озоват на болничното легло.

Неговото мнение е еднозначно – йогата е подходяща изключително за здрави хора в отлична спортна форма. През годините на своята кариера той е виждал как стотици начинаещи и професионалисти са травмирали своите тела.

Като доброто здравословно състояние не е показател – много заболявания се обострят в процеса на практикуването на йогата. Своята позиция обяснява с това, че на първо място практиката йога е разработена в Индия, където как да се стои със скръстени крака се учи от ранна детска възраст.

Съвсем различна е ситуацията със средностатистическия гражданин, който след 8 часа в офиса се опитва да прави асана куче с муцуната надолу и то нередовно.

На второ място, проблемът се задълбочава и от популярността на методиката. Например в САЩ броят на занимаващите се нарасна от 4 милиона през 2001 година до 20 милиона през 2011.

Увеличил се е и броят на слабограмотните инструктори, които не виждат особеностите на клиента. А много от тях в прекия и преносен смисъл притискат учениците си, за да не изостават от групата.

Най-опасните асани са базовите, например позата „куче с муцуната надолу“.

В опит да се харесат на инструктора и да отговарят на неговите изисквания, дори и по-гъвкавите обучаващи се увреждат ахилесовите си сухожилия.
Инструкторът по йога наблюдавал и травми на тазобедрените стави, когато става дума за ендопротезиране.

Изявленията на гуруто потвърждават многобройни публикации. Първите наблюдения се появиха в авторитетните научни медицински издания преди няколко десетки години. Лекарите регистрирали редица случаи – от леки увреждания до инвалидност.

Така например след усилена практика на ваджарасани – стоене на колене, на един студент започнали да му отказват краката. Лекарите намерили проблема, който се дължал на усукване на разклонение на седалищния нерв, преминаващ над коленете.

С подобен проблем започнали да се обръщат все нови и нови пациенти. На лекарите им се наложило да въведат дори и специален термин – йога отказ на краката. В йога практика има асани-сестри, които се допълват една друга, например сгъванията на колената, например трябва да се редуват с разтягания.

Тези асани са нужни са компенсация, за да се върне тялото в нормално състояние и да не се прехвърля напрежението върху следващата асана. Ако инструкторът забавя за компенсациите – това е повод да помислите дали той не е неподготвен.

По данни от проведено проучване в Австралия през 2012 година, всеки 5-ти анкетиран, който практикувал йога получавал някаква травма през последната година. Най-често те се случвали при опит да се направи позата лотос или да стойка на раменете.

Кога и защо йогата може да бъде разрушителна
4.4 (88%) 30 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 17, 2015 12:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи