Кога можем да си позволим да пропуснем тренировка?

Мария
Написана от Мария септември 21, 2015 07:23

Кога можем да си позволим да пропуснем тренировка?

Акценти:

  • Мотивиране - тренировка
  • Пропускане - спортуване
  • Нужда от почивка - познаване

Свързани:

Хората се раждаме мързеливи и дори този факт беше наскоро доказан от учените.

Колкото и да се опитваме да се борим срещу това, желанието ни да се излежаваме цял ден в леглото, мечтаейки, броейки мухите, тъпчейки се с вредни храни или гледайки любимия ни сериал, просто ни е вродено.

Всеки си има такива дни – в които просто не може да намери достатъчно добра причина да се помръдне, камо ли да стане, да се облече, пък и да отиде на тренировка. Не! Просто не!

Разликата е, че някои хора си позволяват няколко такива дни в месеца, а при други се превръща във всекидневна практика. Това често води до затлъстяване, мускулна атрофия, лошо настроение, понижени нива на енергия и раздразнителност.

Разбира се, ефектите от един такъв ден, а не от такова ежедневие са абсолютно различни, дори противоположни – когато си позволят този ден активните хора успяват да му се насладят пълноценно, преди на следващия отново да се върнат към динамичния си начин на живот и да чакат с нетърпение следващата си почивка.

Всичко опира до баланс и умереност – крайностите никога не са хубаво нещо. Хората сме склонни да изпадаме в тях, а това е нещо, което трябва да променим, за да се насладим на един по-щастлив и красив живот.

Хубаво е да внасяме разнообразие – от всичко по малко. Така знаем, че не губим абсолютно нищо, но в същото време, когато нещата са в премерени граници, и не си вредим. Напротив, печелим повече опит, който може да ни бъде от полза след години.

Така е и при тренировките. На всеки му се случва просто да се събуди и да не иска да стъпва във фитнес залата. Да се чувства уморен, недоспал, недостатъчно отпочинал.

Очите му се затварят, а алармата продължава да звъни. Ако човек има воля, той въздъхва, става, приготвя се и тръгва на тренировка в изключително лошо настроение.

Това обаче оказва неблагоприятен ефект върху самата тренировка – без мотивация не става. Той не дава всичко от себе си, гледа да приключи по-бързо, за да се прибере и отпусне на мекото канапе и не изпълнява сериите правилно или с достатъчно голямо натоварване.

Изнервен, може да пропусне най-омразното си упражнение, което всъщност най-често се оказва най-ефективно при трениращите, или да се развика защо му няма тежестите и кой глупак ги е взел.

Психиката е нещо, което не бива да се пренебрегва, а връзката между съзнанието и физическата дейност е много по-важна и значима, отколкото сме свикнали и сме склонни да си мислим.

Когато желанието на човек да направи нещо е убито, то по-добре ще е, за него и за всички, е да не го прави наистина, а не да го направи насила.

Защото насила нещата не се получават в каквото и да е, особено в тренировките. За да имат нужния ефект човек трябва да се съсредоточи в изграждането на мускулите, докато прави упражненията.

Не да си мисли как да свърши по-бързо, за да може да си направи пуканки и да хване края на любимия си сериал. В такива случаи тренировката не е пълноценна и е хиляди пъти по-добре да си дадем този почивен ден, пред това да мъчим организма си.

В други случаи обаче, тялото ни наистина е претоварено и уморено. Това се случва често при динамичното ни ежедневие в наши дни. Тогава просто усещаме как нямаме сили.

Това е друг момент, при който няма проблем да си позволим да пропуснем тренировка и да му дадем шанс да се възстанови. Защото отново няма тя да бъде пълноценна иначе.

Важно е да се научим да слушаме тялото си – то знае от какво има нужда. Пък и след като пропуснем тренировка, ще сме два пъти по-мотивирани за следващата.

Единствено се изисква да познаваме кога имаме нужда от почивка и кога просто се лигавим, защото това не бива да се превръща в ежедневие. Напротив, трябва да е празник, на който да се насладим подобаващо и истински.

Кога можем да си позволим да пропуснем тренировка?
4.5 (89.25%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 21, 2015 07:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи