Кога на организма му е необходим растежен хормон – причини за недостиг

Мария
Написана от Мария август 26, 2016 19:33

Кога на организма му е необходим растежен хормон – причини за недостиг

Акценти:

  • Хормон на растежа - противопоказания
  • Дишане - органи
  • Целесъобразност - използване

Свързани:

Хормонът на растежа /соматотропин/ – един от ключовите стадии в развитието на организма. В детството и по-късно в тийнейджърска възраст може да осигури ръст на тялото до 10-12 см на година.

Затова именно изследването на този хормон е едно от най-важните за оценка на хормоналния фон на детето. С възрастта неговото образуване намалява, но много възрастни прибягват до инжекционното му въвеждане.

Защо е толкова важен този хормон и кога действително е необходим?

В организма отговаря за растежа на тялото на дължина. Най-активно влияе на издължаването на продълговатите кости – активизира специфични хрущялни зони на растеж в краищата на костите, около ставите.

Именно това осигурява активният растеж на детето и на тийнейджъра.

Хормоните се синтезират в зависимост от възрастта и пола. Така, например, след 19-25 години присъства в много малки количества, а пък към 11-16 години нормите на хормона понякога достигат стойности от 40 мЕд на литър кръв.

При момичетата соматотропинът се активизира по-рано, затова на 11-12 години те надминават момченцата по ръст.

Но, доколкото в мъжкия организъм хормонът на растежа се образува в по-големи количества, отколкото в женския, вече към 15-16 години момчетата вече надминават по ръст момичетата.

При норма активният ръст продължава приблизително до 25 години, след което хрущялните зони в костите изчезват. Това се съпровожда и с понижаването на нормите на хормона, а ако това не се случи, костите могат да започнат да растат на ширина.

В някои случаи зоните могат да се затворят по-рано, понякога дори към 14-15 години. Затова и преди назначаването на хормонална терапия на пациентите се прави рентгенова снимка – на нея без никакво усилие може да се определи състоянието на растежните зони.

Спортно хранене и растежен хормон при възрастни

В случая с децата и тийнейджърите дефицитът на хормона на растежа ръста се отразява на физическото развитие, затова еднозначно изисква хормонална заместителна терапия.

При възрастните също може да се развие соматотропна недостатъчност, но нейните симптоми могат да бъдат по-слабо изразени:

• Умора, слабост – особено често се проявява при физическа активност;
• Заболявания на сърцето;
• Непоносимост към жега и студ;
• Увеличаване на мастните отлагания;
• Развитие на остеопороза;

Всички тези признаци не са уникални и могат да бъдат и симптоми на други заболявания. Често дефицитът на хормона не се открива с години.

И възрастните активно използват растежен хормон при спортни занимания дори и ако неговите нива са в норма – след 19 г – 0.2-19 международни единици на литър кръв.

Под негово действие по-лесно нараства мускулната маса и помага за справянето с мастните отлагания. Освен това хормонът увеличава издръжливостта на тренировки.

Соматотропинът най-често се използва инжекционно, но някои видове спортно хранене и хранителни добавки могат да повишат неговото ниво с пъти.

От 1989 г. инжекционният соматотропин е забранен от Олимпийския комитет, тъй като изкривява резултатите на спортистите.

Освен това подобна хормонална терапия може да се отрази пагубно на здравето. Най-често се развиват следните нежелани последствия:

• Отоци в крайниците;
• Тунелен синдром и артрит;
• Главоболие;
• Болки в мускулите;
• Хипертония;
• Аномален ръст на костите, понякога на вътрешните органи, и заболявания, свързани с тях;
• Диабет;

Хормонът на растежа има редица противопоказания. Не трябва да се използва от хора с болести на сърцето и проблеми с органите на дишането.

Затова целесъобразността на използването на инжекционен соматотропин трябва да се определя единствено от лекар.

Кога на организма му е необходим растежен хормон – причини за недостиг
4.5 (90%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 26, 2016 19:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи