Кога не трябва да правите масаж

Калина
Написана от Калина септември 16, 2015 19:02

Кога не трябва да правите масаж

Акценти:

  • Кога е добре да се прави масаж?
  • Напълно безопасни ли са масажите?
  • Кога не е препоръчително да правим масаж на някого?

Свързани:

Колкото и безвреден да изглежда масажът на пръв поглед, все пак има случаи, в които е добре да се въздържате от него, защото това може да окаже негативно въздействие върху човека, който бива масажиран. Противопоказен е медицинският термин за тези състояния. Списъкът с противопоказни за масаж симптоми може да бъде доста по-дълъг отколкото очаквате и включва някои състояния, които на пръв поглед не изглеждат като такива, които биха могли да бъдат повлияни от масажа. Ето няколко такива.

Треска – когато имате треска, тялото ви се опитва да изолира и да изгони някакъв вид нашественик в него. Масажът подобрява и увеличава цялостното кръвообращение и следователно може да навреди на естествените защитни механизми на тялото ви.

Възпаление – масажът може допълнително да раздразни възпалена зона, така че не е препоръчително да го прилагате на практика. Подобни заболявания могат да бъдат възпаление на вените, възпаление на кожата, артрит или възпаление на ставите и т.н. В случай на локализирани проблеми, можете да масажирате мястото около тях, но трябва да избягвате възпалената зона.

Високо кръвно налягане – високото кръвно налягане означава прекомерно налягане върху стените на кръвоносните съдове. Масажът оказва влияние върху тях и по този начин хората с високо кръвно налягане или проблеми със сърцето трябва да получават лек, успокояващ масаж, ако изобщо им се прави някакъв.

Инфекциозни заболявания – масажът не е добра идея за човек, който е болен от грип или дифтерит например. А и така само влошавате нещата, защото сами се излагате на болестта.

Херния – херниите са издатини на част от даден орган (като червата например) през мускулна стена. Не е добра идея да се опитвате да набутате тези органи обратно вътре. За тази цел се препоръчва оперативно лечение.

Остеопороза – възрастните хора с голямо изгърбване или превиване на раменете често имат подобно състояние, при което костите стават порести, леки и много чупливи. Масажът може да е прекалено интензивна намеса за подобно състояние.

Разширени вени – директното масажиране на разширени вени може само да влоши състоянието им. Обаче, ако направите лек масаж на мястото около проблемната област, винаги в посока към сърцето, това може да бъде много полезно.

Счупени кости – стойте далеч от зона на възстановяващи се след счупване кости. Лек масаж на околните области, обаче, може да подобри кръвообращението и да бъде доста полезен.

Проблеми с кожата – трябва да избягвате да докосвате всичко, което изглежда така, сякаш не му е там мястото, подобно на пъпки, обриви, рани, подутини, изгаряния, мехури, циреи или мазоли. Обикновено, тези проблеми се появяват в локализирани области, така че можете да масажирате останалата част от тялото.

Рак – ракът може да се разпространи посредством лимфната система и поради факта, че масажът стимулира циркулацията на лимфа, това потенциално може да спомогне за разпространението на болестта. Лек, нежен масаж е добре, но не и активен такъв, който да стимулира кръвообращението. Разбира се, винаги при подобни ситуации се консултирайте с лекар.

Други състояния и заболявания – диабет, астма и други сериозни състояния трябва да бъдат третирани с предохранителни мерки и трябва да потърсите съвет или помощ от лекар преди да започнете масажна терапия.

Кога не трябва да правите масаж
4.7 (93.64%) 22 глас[а]

Калина
Написана от Калина септември 16, 2015 19:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи