Кога при ходене болят бъбреците

Мария
Написана от Мария ноември 27, 2015 20:44

Кога при ходене болят бъбреците

Бъбреците – това е важен чифтен орган на човека, които са разположени от двете страни на торса, на вътрешната повърхност на задната коремна стена. Тези органи осъществяват важна функция в организма – филтрират кръвта.

След този процес вредните вещества се извеждат от организма с урината. За денонощие бъбреците пропускат около 200 литра кръв, този показател се увеличава с приблизително 20 литра при бременност.

Средно се денонощие се отделя около 1.5 литра урина, с която от организма се изхвърлят вредните вещества, токсините и шлаките.

Бъбреците са предразположени към много патологии, ето защо е много важна профилактиката на тези заболявания. Ако бъбрек ви боли при движение, то това може да свидетелства за наличие на някакво заболяване.

Причини за болки в бъбреците

Когато при ходене усещате болка в областта на бъбреците, то следва да се замислите за възможните причини за това явление.

Най-често причината е доста сериозна, затова е необходимо да се потърси лекарска помощ, който да назначи изследвания. Възможните причини за болезнени усещания при движение могат да бъдат:

• Пиелонефрит – възпаление на бъбреците;
• Бъбречно-каменна болест – камъни в бъбреците;
• Атеросклероза и тромбоза на кръвоносните съдове на бъбреците;
• Тумори на бъбреците;
• Отпускане на чифтния орган;

• Бъбречни кисти;
• Туберкулоза на бъбреците;
• Травми на тези органи;
• Бременност;
• Нефрит на бъбречните легенчета – гломерулонефрит;

• Везикоуретрален рефлукс – връщане на урина обратно от пикочния мехур в пикочните пътища;

Освен изброените причини за болезнените усещания в бъбреците, подобни неприятни симптоми могат да се дължат и на други заболявания. Например, патологии на гръбначния стълб също предизвикват болки в пояса.

Също заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб, далака и други органи могат да станат причина за болки при ходене или бягане.

Клинична картина при патология на бъбреците
При много бъбречни заболявания, освен че болят бъбреците след бягане и ходене възникват и други симптоми. Също за бъбречните заболявания свидетелстват болките и паренето при уриниране, честите позиви за него, хематурия – кръв в урината, изменение на количеството, цвета и миризмата на урината, подуване, особено сутринта.

Допълнителни симптоми на патология на бъбреците могат да бъдат влошено зрение, сърбеж и др. Ако такива проявления възникнат, то е необходимо спешно да се потърси медицинска помощ и да се премине изследване.

Особености на болезнените усещания

Бъбречните болки се усилват значително при физически натоварвания – бягане, каране на велосипед, при занимания със спорт. Дори слабото потупване по ребрата отзад води до силна болка. Болезнените усещания могат да са с различен характер – силна остра, прострелваща или дърпащо-теглеща болка.

Продължителните болезнени усещания могат да свидетелстват за хронично протичане на заболяване. Острата болка може да е признак за запушване на кръвоносен съд, осигуряващ хранителни вещества на бъбречната тъкан.

Ако ви боли левият или десният бъбрек при ходене, то е необходимо да потърсите лекарска помощ и в частност да се обърнете към специалист – уролог, нефролог, които ще помогнат за определяне причината за болките.

Откриване на бъбречни патологии

При обръщане към лекар пациентът трябва да бъде не само готов за палпация и преглед. Голямо значение за диагностиката на заболяванията на бъбреците имат лабораторните изследвания на кръв и урина, които са изключително информативни методи за обследване.

Лечение на бъбреци

Провежда се в зависимост от поставената диагноза. Различните заболявания се лекуват в съответствие с показанията.

Кога при ходене болят бъбреците
4.6 (91.36%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 27, 2015 20:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи