Кога защитата отслабва – 6 мита за имунитета

Мария
Написана от Мария май 20, 2015 11:31

Кога защитата отслабва – 6 мита за имунитета

Акценти:

  • Имуностимулатори - рискове
  • Алергия - понижен имунитет
  • Отслабен имунитет - заболявания

Свързани:

За това, че имунитетът е необходимо да се укрепва, знае всеки. Въпреки това с тази тема са свързани немалко митове и заблуждения. И в тази връзка ще се опитаме да развенчаем най-популярните от тях.

Разбира се, когато в дома ви има малко дете, следва да спазвате елементарни хигиенни правила, но прекаленото вманиачаване е опасно, тъй като излишната стерилност на околната среда възпрепятства нормалното формиране на имунитета.

Родителите могат смело да целуват детето си и да го вземат на ръце, стига предварително просто да са си измили ръцете със сапун – особено след като са били на улицата.

Стерилизирането на детската посуда също не е задължително – измиването и накисването ѝ в кипяща вода е напълно достатъчно. Преди кърмене майката може просто да забърше гърдите си със салфетка, напоена в топла вода или да я измие с детски сапун.

В кърмата може да има известно количество бактерии, което не е показание за отмяна на кърменето или за стерилизиране на млякото.

Но излишният стремеж към чистота може да бъде опасен. Тъй като природата не търпи празнота и „победените“ микроби често биват заменени с нови още по-опасни. Обществена тайна, че в продължение на няколко десетилетия в българските родилни домове често избухваха инфекции.

Причината – режимът, стремящ се към стерилност – обеззаразяване, миене с хлор. Всичко това ограничило нормалната микрофлора и позволило размножаването на агресивна. Тъй като именно патогенните микроорганизми често се оказват по-устойчиви към антисептична атака.

1. Мит №1 – силният имунитет се справя с всяка една инфекция

Действително, в повечето случаи при контакт с вируси и бактерии организмът побеждава. Тъй като ние влизаме в контакт с различните микроби постоянно и ако не беше така ние щяхме постоянно да боледуваме.

Но дори и най-съвършеният може да се окаже безпомощен пред голямо количество патогенни агенти. Освен това съществуват редица заболявания като морбили и варицела, към които човек има 100% възприемчивост, тоест при среща с причинителя всеки заболява.

2. Мит №2 – всички заболявания се дължат на отслабен имунитет

Човешкият организъм е съвършен и най-често за възникването на заболяване не е достатъчно нарушаването на едно звено в здравната верига – се включват мощни компенсаторни механизми. Но нарушаването на имунитета последната липсваща капка за възникване на патологичен процес.

3. Мит №3 – алергията се появява поради понижен имунитет

По-скоро алергичните заболявания могат да се наричат прекомерна, извратена реакция на имунната система на безобидни вещества, попадащи в имунната система. Да кажем 2 души изяли по сандвич със соево сирене.

Единият от тях го изял и забравил, а другият започнал да киха. Имунната му система произвела голямо количество ненужни антитела, които нормално трябва да се развиват при стълкновение с агресивен материал.

4. Мит №4 – за да не боледува човек е нужно да приема имуностимулатори

Западни лекари провели експеримент сред 2 групи хора. На първата давали имуностимулатори, а на другата плацебо. В първата група се увеличили случаите на алергии, като нивото на заболеваемост от ОРЗ останало еднакво.

С използването на мощни препарати може да се постигне засилване на имунитета. Но това дава само временен ефект.

5. Мит №5 – имунитетът се понижава поради вегетосъдова дистония

Понижаването на имунитета изобщо не е свързано с това заболяване. Освен диагнозата ВСД често се поставя неоправдано.

Ако пациентът има ускорено сърцебиене, студени, влажни ръце, корема го боли – според повечето лекари този човек има ВСД. Но всъщност такова заболяване няма, а има само комплекс от симптоми, които могат да бъдат признак на различни заболявания.

Кога защитата отслабва – 6 мита за имунитета
4.5 (89.09%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 20, 2015 11:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи