Когато свекървата е същинско чудовище – как да се разберете с майката на вашия мъж

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2016 20:05

Когато свекървата е същинско чудовище – как да се разберете с майката на вашия мъж

Акценти:

  • Свекърва - поведение
  • Общуване - деца
  • Присъствие - нервничене

Свързани:

Напрегнатите отношения между свекървата и снахата се обсъждат не по-малко, отколкото конфликтите между тъщата и зетя. Никой няма да се изненада, ако кажеш, че недолюбваш свекърва си, обикновена история, както всички.

Но идва момент, в който свекървата, след поредния конфликт с вас, започва да се цупи не само на вас, но и на детето ви – собственият ѝ внук, който дори и не е участвал в това.

Защо се случва това и как да се държи снахата, обясняват психолози?

Защо свекървата недолюбва собствения си внук?

Появата на нов член на семейството е стрес, не само за родителите на бебето, но и за бабите и дядовците. За свекървата стресови могат да станат следните моменти:

• Не иска да бъде „стара“ – на някои младолики баби им е неприятно новото положение, тъй като то указва възрастта им, и внукът им напомня, че старостта вече не е толкова далеч.

• Ревнува – навярно сте забелязали, че с вашата поява като жена у свекървата се е появило напрежение. Кой знае, може би ревнува? Да, за съжаление и това се случва. А сега се е появил и внук, който напълно ще завладее вниманието на нейния син.

• Иска да нарани снахата, а не внука – а най-голяма болка може да причини чрез децата, за съжаление, свекървата не разбира, че това ще нарани не само вас, но и малкия човек. Желанието да причини болка на снахата е обусловено от обидата, че снахата е откраднала сина от свекървата.

• Има по-ясен образ за подражание – възможно е така да са се държали роднините от нейното собствено детство – вашата свекърва е възможно да е била в ролята на същата тази невеста, както и вие.

Как да се държите със свекървата?

• Поговорете с детето – ако то е забелязало, че баба му е настроена против него прекалено строго и не е толкова нежна, колкото и останалите баби, то добре е да го обсъдите с него, но в олекотена форма.

Кажете му, че майката на татко му има специфичен характер и че самото то не е виновно за нищо. Много е важно това да се обясни от самото начало, за да не започне то да развива комплекси. Особено тежка е ситуацията, когато семейството трябва да живее на едно място с бабата.

• Никога не забравяйте за учтивостта – колкото и да е тежко по-добре замълчете. Направете дълбоко вдишване, второ, трето. Помнете, че вашето дете не трябва да ви вижда как страдате.

• Не настройвайте мъжа си против майка му – придържайте се към позицията, че и на свекървата може да ѝ е трудно и необичайно.

Да, може и да не е на 100% права, но си оставете възможност да проявите разбиране към нея. Поне синът ѝ да опита да ѝ помогне.

Но помнете, че не трябва да влизате в ролята на съперница на майката на вашия мъж, тъй като ролите ви в неговия живот са съвсем различни.

• Използвайте аз форма, когато говорите – по-добре е да изразявате собствените си мисли и чувства, а не да обсъждате поведението на свекървата.

Поглед от другата страна

• Забравила е как се общува с деца – бабата недолюбва внука си не заради снахата. Но по-точно е да се каже, че остава впечатление, че го недолюбва, а всъщност не помни или не знае как да общува с малко дете, нервничи заради това, а отстрани изглежда, че не се чувства добре в присъствието му.

Когато свекървата е същинско чудовище – как да се разберете с майката на вашия мъж
4.6 (91.43%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2016 20:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи