Кои са митовете за бутилираната вода

Калина
Написана от Калина май 19, 2015 06:12

Кои са митовете за бутилираната вода

Акценти:

  • Кои са митовете за бутилираната вода?
  • Как се произвежда бутилираната вода?
  • Полезна ли е бутилираната вода?

Свързани:

Бутилираната вода е сред най-бързо нарастващата категория напитки в света. Има няколко твърдения, които предизвикват противоречиви чувства у хората, затова в по-долните редове ще развенчаем 6 мита, които се разпространяват за бутилираната вода.

Водата в бутилки е по-добра от чешмяната

Това не винаги е така. За разлика от надписите на етикетите, които описват буйни потоци и природни извори, от 25% до 40% от бутилираната вода идва от по-малко екзотичен източник: общинските водни запаси. Бутилиращи компании купуват водата и я филтрират, като добавят някои минерали. В това няма лошо, понеже Агенцията за опазване на околната среда и Агенцията за контрол на храните и лекарствата следят за качеството на водата.

Дестилираната вода има по-добър вкус.

„Най-екологично чиста“ е дестилираната вода, но тя е лишена е от всички минерали и соли. Не съдържа натрий, калций, магнезий и хлориди, които определят вкуса и. Няма как вкусът на чешмяната вода е хлор, ако я съхранявате в хладилник или контейнер, със свободно затварящ се капак, хлорния вкус изчезва за една нощ.

Бутилирана вода с витамини, минерали е по-полезна от обикновената вода

Това е поредният мит, който трябва да се развенчае. Витамините, цвета, билките, протеините, както и всички други допълнения към водата са маркетингови трикове, според изказване на Марион Нестле, професор по проучванията за хранене в Ню Йорк.

Добавките във водата са оскъдни, ако има повече съставки, това води до добавяне на захари и изкуствени ароматизатори, което повишава приема на калории. Когато става въпрос за предоставяне на флуорид, водата от чешмата е за предпочитане, въпреки че напоследък, този елемент все повече се добавя към бутилираните води.

Трябва да изпивате 8 чаши вода всеки ден

Институтът по медицина препоръчва около два литра течности дневно за жените. Но 80 процента от течностите се набавят от вода, кафе, чай, сок или други напитки, а останалите 20% от храната. Това означава, че ако пиете 350 мл кафе дневно и 350 мл диетична сода, вие трябва да си набавите още литър и 300 мл течности за деня.

След интензивна тренировка, бутилирана вода е най-подходяща

Има причина, доброволци да раздават „Гаторейд“ (негазирана спортна напитка)по време маратони. Ако тренировката продължи повече от един час, трябва да смените водата с електролити, като натрий и калий, които сте загубили по време на тренировката (спортните напитки възстановяват нивата им). За по-малко интензивни тренировки, може да пиете само вода.

Бутилките за вода са полезни за околната среда, понеже се рециклират

Това е сред основните заблуди, но в действителност съвсем не е така. Екоразходите включват производство, камиони, рафтове и маркетинг, а средното годишно потребление в САЩ на пластмасови бутилки изисква масло, достатъчно да запази 100 000 коли на пътя в продължение на година, казва Джанет Ларсън, от Института за политика за Земята.

Разбира се, 70 милиона празни бутилки с вода се произвеждат за ден и могат да бъдат рециклирани, но за съжаление истината е, че според данните едва 86 на сто от тях се озовават в кошчето. Едва ли си струва, когато можем да използваме чешмяна вода за многократна употреба в стъклени шишета, при това безплатно.

 

Кои са митовете за бутилираната вода
4.4 (87.67%) 60 глас[а]

Калина
Написана от Калина май 19, 2015 06:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи