Кои са по-силни – жените или мъжете?

Калина
Написана от Калина март 9, 2015 22:05

Кои са по-силни – жените или мъжете?

Акценти:

  • Защо мъжете са по-слабия пол?
  • Как се развива мъжкият плод в утробата на майката?
  • Защо жените са по-устойчивия пол?

Свързани:

Свикнали сме да считаме мъжете за по-силни и по-издържливи, макар че те са много по-малко устойчиви към вредните фактори на околната среда, в сравнение с жените.

Причината е в гените – именно в тях са записани слабостите на силния пол.

Преди всичко трябва да се отбележи, че мъжете на планетата стават все по-малко.

Майката природа се е погрижила за мъжете по-рано и им е създала някакъв „запас“: средно на 100 момичета някога са се раждали 106 момчета.

През последните години обаче тази тенденция се е изменила – момчетата започват да се раждат все по-рядко. 

Рискът да се роди недоносено дете – до 37-та седмица от бременноста, при момчетата е с 66 на сто по-голям, отколкото при момичетата, а шансът да починат на възраст до 1 година при момчетата е по-голям с 30%.

Пораствайки, момчетата се сблъскват с нови проблеми. Те са подложени много повече на различни неврологични заболявания. Аутизмът при тях се среща пет пъти по-често, отколкото при момичетата.

Те страдат и много по-често от астма. Защо се получава така? Оказва се, че всички трудности започват още във фазата на вътреутробното развитие: при мъжете то е устроено по-сложно, отколкото при жените. За това значителна роля играят гените, както и нивото и балансът на хормоните.

Деленето на клетките при зародиша продължава цели девет месеца и през това време организмът на плода е много уязвим. Женският пол за човека е по подразбиране – в утробата на майката всички ние имаме женски органи (именно затова и мъжете имат гръдни зърна).

По-нататък следва сложна трансформация от жени в мъже, която произхожда вътре в матката. Този път е пълен с опасности. Когато в осмата седмица от бременността в организма на плода се образува първата порция тестостерон, започват изменения в главния мозък към мъжки тип.

Част от клетките загиват, а в някои области (например тези, които отговарят за сексуалното и агресивното поведение) количеството на невроните се увеличава. Женската полова система се превръща в по-сложната мъжка, развиват се тъканите на простатната жлеза и на тестикулите.

По този начин за създаването на мъжете е необходимо повече число клетки и тъкани. Точно за това има огромна вероятност от грешки, с което се обяснява чувствителността на мъжкия организъм към много вредни вещества.

До 2001 г. много домове са били обработвани с хлорпирифос – инсектицид, който впоследствие е бил забранен. Учените установяват, че този химикал влияе негативно на вътреутробното развитие на плода, като при момчетата се е наблюдавало много по-значително намаляване на умствените способности, отколкото при момичетата.

Фталатите – вещества, използвани при производството на играчки, също са се оказали вредни за бременните жени. При техните деца впоследствие са били наблюдавани нарушения в поведението, агресия и дефицит на внимание. И отново сред момчетата тези проблеми са били по-изразени.

Всички тези вредни вещества действат подобно на половите хормони естроген и тестостерон. Те нарушават нормалния хормонален баланс и съответно процеса на развития на плода, като при мъжете това се отразява в най-голяма степен.

В допълнение, самата комбинация от мъжки хромозоми – XY, е много уязвима. Женският вариант XX осигурява защита – ако една от Х хромозомите има генетичен дефект, винаги има втора X хромозома, която ще поеме всички функции. При мъжете X хромозомата е само една, така че те нямат здраво копие на дефектния ген.

Ние определено трябва да приемем факта, че мъжете имат своите слабости. И това е още една причина да се търсят нови средства за защита срещу вредните въздействия на околната среда, тъй като от здравето на мъжете зависи от здравето на бъдещите поколения.

Кои са по-силни – жените или мъжете?
4.4 (88.24%) 34 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 9, 2015 22:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи