Ако сте от хората, които не консумират месо, задължително трябва да се запознаете със седемте най-големи източника на протеини.

Според изследвания, проведени през 2009 г., мъжете в зряла възраст се нуждаят от 56 грама протеини на ден, а жените от 46 грама.

Огромно количество разнообразни здравословни храни могат да осигурят протеините, необходими на организма. Диетологът Рейчъл Уорън препоръчва седемте храни, най-богати на протеини.

Тофу

Тофу е сирене от соево мляко, отцедено и пресовано на блокчета. Може да се използва за печене, пържене, да го добавите към любимите си вегетариански ястия, сандвичи, юфка или салати. Тофу е с китайски произход, освен огромното количество протеини, съдържа и калций, ако е приготвено с калциев сулфат. В 125 грама тофу се съдържат 10 грама протеини.

Фасул

В една порция боб се съдържа огромно количество протеини и фибри. Фасулът помага да се понижи холестерола и да се насърчи здравословното храносмилане. Диетологът Рейчъл Уорън препоръчва редовно да се консумира нахут и черен боб. За най-добър запас от хранителни вещества, използвайте сушени зърна или съхранете боба в кутии, които не са направени от бисфенол А. В чаша черен фасул, пълна наполовина, се съдържат 7 грама протеини.

Гръцко кисело мляко

Гръцкото кисело мляко съдържа двойно повече протеини от обикновеното мляко. Според Уорън, дори да е обезмаслено, млякото ще ви засити. Изследване, проведено наскоро, показва, че киселото мляко съдържа омега-3 мастни киселини, които предпазват сърцето. Купете си обикновено кисело мляко и го подсладете с плодове или естествен подсладител като агаве или мед. Съдържанието на протеини в 190 грама кисело мляко е 17 грама.

Яйца

Винаги, когато имате възможност, прибавете към закуската си едно яйце, по този начин ще задоволите апетита си и ще имате по-малко усещане за глад. Яйцата са основен източник на холин, който помага за правилното функциониране на клетките.

Жълтъците на яйцата съдържат лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които спомагат за здравето на очите. Не се препоръчва да се превишава приемът им, не консумирайте повече от 300 милиграма холестерол на ден. Едно голямо яйце съдържа около 6 грама протеин.

Леща

Лещата не се нуждае от накисване, достатъчно е да я варите, около 20-30 минути. Лещата е добър източник на фолиева киселина, която влияе благоприятно на сърдечната дейност и на нервната система. Съдържа витамин С, количеството е равно на това в доматите и портокалите. Помага на организма да абсорбира желязото. В чаша пълна наполовина с леща се съдържат 9 грама протеини.

Ядки и масла от ядки

Знаете ли, че една шепа орехи, бадеми, кашу или фъстъци осигуряват на организма ви необходимото количество протеини? Всички видове ядки са добър източник на мононенаситени мазнини, които могат да помогнат за по-ниските "лоши" нива на холестерол (LDL), казва Уорън.

Тя съветва да не се консумират нискомаслените сортове, които премахват голяма част от добрите мазнини. Съдържанието на протеини в две големи супени лъжички с фъстъчено масло е около 7 грама.

Темпе

Това са сварени соеви зърна. В Индонезия се консумират масово, като се считат за основен източник на протеини. В 125 грама се съдържат 21 грама протеини.