Кои животни са най-полезни за здравето на човека

Мария
Написана от Мария септември 6, 2015 08:14

Кои животни са най-полезни за здравето на човека

Акценти:

  • Мускулни болки - облекчаване
  • Апитоксин - начин на провеждане на терапията
  • Хиппотерапия - подходяща за деца

Свързани:

Изследователите съставиха списък с животни, положително влияещи на здравето на човека. За това, че животните могат да бъдат полезни за здравето на човека е известно отдавна.

За лечението и профилактиката на различни заболявания с използването на най-добрия приятел на човека са написани много научни трудове на различни езици. Неотдавна учените определили списък с представителите на животинския свят, които са по-полезни от другите за човека.

В него влезли 5 животни – кучета, котки, коне, пчели – от домашните и змиите – от дивите.

Първото място се полага на котките. И то не само защото на повечето хора им се оправя настроението и на лицето им появява усмивка веднага щом зърнат котенце. Оказва се, че когато котката мърка, нискочестотният диапазон на издаваните звуци действа благотворно на нервната система и на вътрешните органи.

При галене на котешкото гръбче се осъществява стимулация на биологично активните точки на дланите, а това елементарно действие стимулира освобождаването на „хормона на любовта“ – окситоцин.

Стопаните на котки са по-малко предразположени към депресии, неврози, старческо слабоумие, а техните деца по-рядко страдат от алергии.

Второто място е отредено за кучетата. Тяхната заслуга се състои в това, че те помагат за справянето със заседналия начин на живот. На стопанина на 4-ногия му се налага повече да се движи, разхождайки се не по-малко от 2 пъти дневно.

Това намалява риска от възникване на заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове, стимулира се имунната система. Кучетата се отразяват благоприятно на децата с аутизъм и със синдром на Даун, а незрящите хора получават възможност да водят активен социален живот с помощта на кучета водачи.

На трето място са конете. Хиппотерапията е подходяща за деца, страдащи от аутизъм и нарушения на психиката. С помощта на конете хората в зряла възраст по-лесно се справят с депресиите и с различните зависимости.

Конната езда е полезна при остеохондроза. Общуването с благородни и красиви животни доставя на човек удоволствие и повдига настроението му.

Четвъртото място е отделено за пчелите, единствените опитомени насекоми. За целебните свойства на продуктите на пчеларството са написани множество трудове, първите от които са се появили още в дълбока древност.

За лечението на голям брой заболявания се прилагат мед, пчелен восък, прополис и пчелно млечице. Лечението с пчелна отрова и с продуктите на пчеларството е ефективно при най-различни заболявания – от епилепсия и болестта на Паркинсон до ангина и екзема.

Най-ефективното лечение с пчелна отрова е, когато последната се въвежда с помощта на самите пчели, то чрез ухапване. Но преди започването на терапията е необходимо да се провери чувствителността на болния към апитоксина или на челната отрова.

На пето място са змиите и то отровните. Неприятните за много хора съскащи животни са полезни именно с това, поради което много от нас се страхуват – тяхната отрова. Змийската отрова е незаменима при лечението на заболявания на ставите и на вените.

Влиза в състава на много препарати, облекчаващи мускулите болки и пристъпите на мигрена. Освен това именно препаратите, произведени на основа на змийската отрова са направили възможно пресаждането на органи.

Но следва да се добави, че съществуват и други животни, помагащи в лечението на заболявания – например медицинските пиявици, които определено заслужават вниманието на учените съставили този списък.

Кои животни са най-полезни за здравето на човека
4.5 (90.73%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 6, 2015 08:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи