Кожен абсцес

Калина
Написана от Калина август 3, 2014 08:36

Кожен абсцес

Акценти:

 • Какво представлява болестта?
 • Лечение на кожен абсцес?
 • Как да го избегнем?
 • Как да се предпазим?

Свързани:

Какво представлява кожният абсцес?

Кожният абсцес представлява локализирано натрупване на гной. То обикновено се получава в резултат на инфекция или поради наличието на други чужди тела под кожата.

Абсцесът е болезнен и се появява като подутина, която е по-топла от околната кожа при допир. Кожата в зоната около абсцеса е розова на цвят или зачервена.

Абсцес може да се развие на много места по тялото, но обикновено се появява по повърхността на кожата. Кожният абсцес е по-популярен като цирей. Зоните, които най-често засяга са мишниците, слабините, ректума – периректален абсцес.

Какви са причините за кожен абсцес?

Кожният абсцес в повечето от случаите е резултат от възпаление или инфекция от бактерии или паразити и по-рядко от навлизане на чуждо тяло в кожата. Абсцес може да се развие и около запушени  мастни или потни жлези, при възпаление на косменитефоликули или около малки рани по кожата. Абсцес може да се образува и в период след хирургична интервенция.

Какви са симптомите?

 • Най-често кожния абсцес се формира като болезнена подутина, твърда на допир, зачервена, по-топла от околната кожа и силно чувствителна.
 • Когато абсцесът прогресира образува в гноен връх, който е възможно и внезапно да се спука и да започне изтичането на съдържащата се гной.
 • Ако не бъдат предприети мерки за отстраняване на абсцеса инфекцията може да се разпространи и в по-дълбоките кожни тъкани и дори в кръвния поток.
 • Ако инфекцията се разпространи е възможно болката в зоната на кожния абсцес да стане по-силна, зачервяването също да стане по-силно и засегнатият да започне да повръща или да чувства гадене.

Лечение на кожен абсцес

 • Ако абсцесът е по-малък – с диаметър около 1 см., са полезни топли компреси в областта на абсцеса. Препоръчително е да се правят 4 пъти дневно за около 30 минути.
 • В никакъв случай не се опитвайте да „изцеждате“ абсцеса  като прилагате натиск върху него, тъй като това може избута инфектираната тъкан в по-навътре в кожата.
 • Не се опитвайте да пукате абсцеса като го пробивате с игла или друг остър инструмент , защото е възможно така да нараните някой от основните кръвоносни съдове или да предизвикате разпространение на инфекцията.

В повечето случаи абсцесът не преминава от само себе си и затова се налага да се премахне от лекуващия ви лекар. Първоначално абсцесът е вероятно да бъде много твърд и затова през този период изрязването и изцеждането му от лекаря ви би било невъзможно. След като абсцесът стане по-мек лекуващият ви лекар може да го отстрани като се поставя местна упойка, за да бъде процедурата безболезнена. На мястото на абсцеса се нанася антисептичен разтвор и се поставят стерилни превръзки около абсцеса.

Лекарят разрязва абсцеса със скалпел и отцежда цялата гной и отстранява съдържащата се в абсцеса тъкан. Понякога е възможно в абсцеса да има няколко гнойни джобчета, които също трябва да бъдат идентифицирани и отцедени.

В повечето случаи хората усещат облекчение веднага след отцеждането на абсцеса, а лекарят, извършил процедурата може да предпише болкоуспокояващи, за да не чувства пациента силни болки след преминаване на действието на упойката.

Как да се предпазим от кожен абсцес?

 • Поддържайте отлична личната си хигиена като измивате кожата си със сапун и вода редовно.
 • Опитайте се да избягвате порязване при бръснене на зоната на подмишниците и в областта около гениталиите.
 • Винаги при прободни рани търсете медицинска помощ, особено ако имате съмнения, че чужди тела са попаднали в раната или кожата при нараняването.
Кожен абсцес
4.5 (89.23%) 65 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 3, 2014 08:36
Напиши коментар

2 коментара

 1. Роза април 21, 01:03

  Благодаря за изчерпателната информация. Аз преминах пре тази процедура по „почистване“ вече два пъти, но успеха беше за кратко. Изследваха секрета, но не установиха нищо, като бактерия която би причинила инфекцията (или в лабораторията не са си свършили работата). Какво още бих могла да направя, защото се разпространява? Ще бъда изключително благодарна, ако ми дадете съвет или ме насочите към специалист в тази област. Благодаря предварително.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи