Кокос

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 20:01

Кокос

Акценти:

  • Кокос
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Кокосово масло

Свързани:

Кокосът е голям кръгъл плод на кокосовата палма с твърда черупка с тънка кафява кожа с бяла вътрешна месеста част, която се консумира в суров или сушен вид.

Кокосът е растение от семейство Палмови и е единственият вид от рода Кокосови. Една от особеностите на тези дървета е, че „се чувстват“ много добре в непосредствена близост до морската вода, въпреки че не се нуждаят от нея.

Това се обяснява с лекотата, с която плитките корени на палмата абсорбират влагата от почвата, която на морския бряг е значително по-висока.

Черупката на кокоса не се поврежда от солената вода. Това означава, че падналият в морската вода орех може от морските вълни да бъде отнесен в открито море и след дълго „пътуване“ е възможно да бъде изхвърлена на далечен бряг, където след известно време да се появи нова палма.

Хранителна стойност на 100 грама кокос

• Белтъчини – 3.4 грама;
• Мазнини – 33.5 грама;
• Въглехидрати – 6.2 грама;
• Минерални соли -2 грама;
• Вода – 11.5 грама;
• Калоричност – 354 килокалории;

Кокосовият орех се смята за висококалорична храна заради повишеното съдържание мазнини и от 100 грама кокос човек може да си набави 354 килокалории.

Енергийната стойност на кокосовото масло е 862 килокалории за 100 грама, но в същото количество кокосово мляко има само 19 килокалории.

Прекомерната консумация на кокос може да стане причина за покачване на теглото и впоследствие за затлъстяване.

Полезни свойства

Кокосът съдържа много целебни вещества, натурални масла и антиоксиданти. Източник е на калий, калций, магнезий, фосфор, витамин Е и С, фолиева киселина и растителни влакна.

Месестата част на кокоса подобрява храносмилането и зрението, повишава имунитета, препятства възникването на сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

Кокосът притежава противовъзпалително и антимикробно действие. Кокосово масло има приятна миризма и сладък вкус, то е много полезно за кожата и съдържа около 27% мазнини, 6% въглехидрати и 4% белтъчини.

Млякото от кокосов орех е отлично средство за освежаване и тонизиране на кожата, възстановява еластичността на стареещата и вяла кожа. Особено успешно с негова помощ може да се лекува акне и алергични обриви, като успокоява и подсушава раздразнената кожа.

Кокосовото масло се извлича от изсушени косови орехи. Произвежда се чрез горещо пресоване изсушена прясна кокосова маса. Използва се предимно в производството на сапуни козметични продукти и на маргарин.

Кокосовото масло се състои от триглецириди и наситени мастни киселини със средни вериги, благодарение на които се абсорбира много бързо, прекрасно овлажнява и прави кожата наистина кадифена.

По-специално, лауриновата киселина отрицателно въздейства на различни патогенни микроорганизми, бактерии, гъбички, дрожди и вируси.

Също така в кокосовото масло се съдържа капринова киселина /7% от общия мастно-киселинния състав/, която стимулира антимикробната активност.

Кокосовото масло лесно се храносмила и по този начин не натоварва черния дроб. То е полезно за стомаха и благоприятства поддържането на здрава чревна микрофлора.

Ползата от кокосовото масло се състои в това, че то не се отлага в организма, а почти веднага се превръща в енергия. И затова то е особено подходящо за спортистите, които тренират интензивно. Не е изненадващо, че жителите на тропическите страни смятат кокоса за „небесен дар“.

Противопоказания при употребата на кокос

Кокосът е противопоказен за хората са предразположени към затлъстяване. Кокосовите орехи са противопоказни в случай на индивидуална непоносимост, а също и при хиперфункция на щитовидната жлеза, тъй като те влияят на функцията на този орган.

Кокос
4.5 (89.85%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 20:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи