Колит

Калина
Написана от Калина август 7, 2014 00:38

Колит

Акценти:

 • Какво е колит?
 • Как да се предпазим?
 • Какви ефикасни методи има за лечение?
 • Опасна ли е болестта?

Свързани:

Какво представлява колитът?

Колитът е термин, който се използва, за да опише различните видове възпаления на дебелото черво. Възможните причини за поява на колит са най-разнообразни например инфекции, недостатъчно кръвоснабдяване(исхемия) и автоимунни реакции.

Възпалението на лигавицата на дебелото черво е причината за колита. Лигавицата е слой клетки, който обвива вътрешната стена на дебелото черво. По мукозната мембрана има чревни власинки посредством, които се всмукват водата и електролитите от чревното съдържимо и то се втърдява. Жлезите по лигавицата отделят слуз, която улеснява движението на отпадните продукти от храносмилането в лумена на дебелото черно.

Както и при другите органи снабдяването на дебелото черво с богата кислород и хранителни вещества се осъществява чрез артериите. А вените отнемат въглеродния диоксид и  млечната киселина от дебелото черво. Заболяванията, които намаляват кръвоснабдяването на дебелото черво е възможно да предизвикват и възпалението му.

Какви са симптомите при колит?

Най-честите симптоми на колит са болки в корема и диария.

Други симптоми, които невинаги се появяват при колит, са:

 • Наличие на кръв в изпражненията – диарията понякога може да доведе до хемороиди, които започват да кървят. Но въпреки това наличието на кръв в дефекация или в изпражненията не е обичайно състояние и трябва задължително да се консултирате с лекуващия си лекар.
 • Възможен е и тенезъм – постоянен позив за дефекация;
 • Болките в корема може да са пароксизмални и да се появяват непосредствено преди позива за дефекация;
 • Възможно е болките в корема да са постоянни;
 • Също така са вероятни и други симптоми на възпаление като повишена телесна температура, втрисане. Като варират в зависимост причината за колит.

Какви са причините?

 • Инфекциозен колит – вируси и бактерии могат да причинят инфекции на дебелото черво. Повечето от тях са причисляват към хранителните отравяния. Бактериите, които са най-чести причинители са ешерихия Коли, кампилобактер, салмонела и шигели.
 • Паразити като гиардия могат да причинят диария. Паразитът навлиза в тялото при поглъщане на заразена вода.
 • Псевдомембранозен колит се причинява от бактерията ClostridiumDifficile. Този вид колит е разпространен сред хора, които скоро са лекували инфекция с антибиотици. Антибиотикът нарушава равновесието на чревната като унищожава част от полезните бактерии и това става причина за свръх растеж на Clostridium бактерии. Те произвеждат токсини, които предизвикват диария, придружена с треска. Отделяните изпражнения при диарията обикновено не съдържат кръв.
 • Исхемичен колит – може да се появи при атеросклероза на артериите, които снабдяват с кръв дебелото черво.

Лечение на колит

Лечението на колит зависи от причината.

При инфекциозен вирусен колит лечението е насочено към облекчаване на симптомите и прием на повече течности, за да се избегне с обезводняване. При вирусните инфекции се създават условия на тялото само да се справи с тях. При бактериалните инфекции по преценка на лекаря може да се премине към поддържаща терапия без приемане на антибиотици и след известно време инфекцията отшумява. При инфекция с бактерията ClostridiumDifficile е необходима агресивна терапия със силни антибиотици, тъй като бактерията много бързо мутира и към настоящия момент е резистентна към повечето антибиотици.

При болест на Крон и ултрацерозен колит често се прилага комбинирана терапия. Първоначално се използват противовъзпалителни медикаменти и ако те не дадат желания ефект към терапията се добавят и лекарства, потискащи имунната система.

При исхемичен колит: първоначално се вкарват интравенозно течности, за да не се натоварват червата и да се предотврати обезводняване.

Как да се предпазим от колит?

Превенцията на инфекциозен колит е стандартна, както при повечето заразни заболявания, поддържане на отлична лична хигиена и редовно миене на ръцете особено след тоалетна.

Болестта на Крон и ултрацерозен колит в повечето случаи се дължат на дефектен ген, предаван по наследство  и затова е трудно да се предпазим от тях.

Своевременното лечение на хипертонията и високите нива на холестерола с ниска плътност са гаранция за предпазване от исхемичен колит.

Колит
4.5 (90.34%) 29 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 7, 2014 00:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи