Колко дълго действа кафето и кога спира изобщо да ни действа

Мария
Написана от Мария септември 29, 2016 19:45

Колко дълго действа кафето и кога спира изобщо да ни действа

Кафето може да ви се струва като еликсир на живота, когато не сме се наспали. Но изследвания доказват, че не е всесилно. Рано или късно неговото действие отслабва и напълно изчезва, отново ни се приспива.

Действието на кафето не е безгранично. Изследване, представено в 2016 г, доказва, че кофеинът спира да повишава активността ни и да подобрява настроението след 3 нощи недоспиване.

Резултатите от изследването също се потвърждават, че недостигът на сън – това е реално проявление, казва Трейси Доти, ръководител на научната група от Военния научно-изследователски университет Уолтер Рида.

Колкото повече не се наспиваме, толкова по-малко ни действа кофеина.

Седмица преди началото на изследването 48 участници в експеримента спели по 10 часа на ден. В следващите 5 дни доброволците спели само по 5 часа.

Всеки участник по 2 пъти дневно му давали или по 200 мг кофеин – еквивалент на 2 чаши силно кафе, или порция плацебо. През деня участниците в експеримента преминавали през различни тестове, измерващи скоростта на техните реакции, настроение и сънливост.

В началото участниците, получаващи кофеин, показвали значително по-добри резултати – бързо реагирали и се чувствали по-бодри.

Но след 3 нощи недоспиване тяхното състояние се сравнявало с участниците от друга група. Дори повече се дразнели и се уморявали от доброволците, приемащи плацебо.

Така изследването потвърждава, че дефицитът на сън е разликата между необходимото и получаваното време за сън, като затруднява мисловната ни дейност. 4 чашки кафе дневно могат да помогнат, но скоро недоспиването ще вземе връх.

Трейси Доти смята, че eдна от възможните причини за това явление за това е невромедиаторът аденозин. Ако не се наспиваме, концентрацията на аденозин и неговите рецептори в мозъка се увеличава.

Когато аденозинът се свързва със своите рецептори, ние чувстваме още по-голяма активност.

Кофеинът само известно време блокира аденозиновите рецептори, но веднага щом недостигът на сън нарасне, кафето повече не се справя с проблема.

Така, ако ви предстои тежка седмица, се постарайте няколко дни преди започването ѝ да спите по 10 часа, като попълните запасите от сън, ще можете да издържите цялата работна седмица.

Тази препоръка обаче е доста съмнителна, тъй като редица предходни проучвания показват, че не е съвсем безопасно за здравето както да се спи по-малко, отколкото трябва, така и повече.

И в този смисъл съветът да се наспиваме, не трябва да се приема буквално и да залитаме от едната крайност в другата.
Все пак тялото ни е зависимо от циркадните ритми, и всички негови функции се обвързани с тях, затова препоръката да си отспиваме няколко поредни дни, не е съвсем състоятелна.

По-добър вариант е вечер да си лягаме по-рано – около 22 часа, като разбира се това няма да стане веднага, ако в момента се отдавате на обятията на Морфей няколко часа след полунощ. Промяната трябва да се прави постепенно.

Всички хора, които са постигнали тази промяна съобщават, че се чувстват буквално преобразени, когато си лягат около 22 часа.

Известни са противовъзпалителните и подмладяващите свойства на хормона на съня – мелатонин. И ако не пречим на неговото освобождаване, а това означава, че до 22 часа трябва да сме си легнали, може да се каже, че сме застраховани от здравословни проблеми. Също е необходимо да се спи в пълна тъмнина.

Колко дълго действа кафето и кога спира изобщо да ни действа
4.5 (90.65%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 29, 2016 19:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи