Колко „химия“ има в храната ни всъщност

Мария
Написана от Мария февруари 11, 2017 15:32

Колко „химия“ има в храната ни всъщност

Акценти:

  • Храна - химия
  • Паника - отравяния
  • Сода бикарбонат - Е500

Свързани:

Хранителните продукти, както и всички останали обекти в материалния свят, се състоят от химически вещества.

Но хората рядко се замислят, че разликата между „естествена химия“ „синтетична“ не е толкова голяма.

Храната от почвата съдържа много химически вещества, и някои от тях също имат дълги и плашещи названия.

Химическият състав на обикновената зелена ябълка, например, би шокирал любителите на органична продукция.

В нея има оцветители, емулгатори, сгъстители и цял набор от ароматизатори, сред които етилбутаноат.

Когато прочете това наименование на опаковката на бонбони, противникът на „химията“ предпазливо ще ги върне обратно на рафта.

И така и няма да разбере, че повечето плодове дължат своят приятен аромат именно на този емулгатор.

Проблемът е, че всички миризми и вкусове, които ние усещаме, са резултат на взаимодействието на химически вещества.

Характерният си аромат карамфилът дължи на вещество от класа на фенолите – евгенол, а канелата стана известна със своя аромат и вкус, благодарение на канеления алдехид.

Изводът е, че както натуралните, така и синтетичните аромати съдържат химически вещества.

Разликата е само в техния произход.

Каква е разликата между натуралните и изкуствените ароматизатори?

Натуралните се произвеждат от всичко, което може да се консумира – месо, плодове, зеленчуци, макар и да са обработени лабораторно.

Изкуствените ароматизатори и добавки се произвеждат от суровина, негодна за консумация, например, от нефт.

Така ароматизаторът може да от всякаква суровина, но молекулата на естествения и изкуствения минава по един и същ маршрут в организма.

Но защо се използват изкуствени ароматизатори?

Синтетичните химически вещества в изкуствените ароматизатори обикновено струват по-евтино.

По-лесни са за производство от естествените, често са и по-безопасни, тъй като се изследват много по-добре.

Съединението ванилин, например, отговаря за вкуса и миризмата на ванилин.

В природата ванилинът се добива от орхидеи, които растат в Мексико и някои други тропически държави.

Но процесът на извличане на това естествено химическо вещество е много продължителен и скъпоструващ.

Така учените намират начин да създадат синтетичен вариант на ванилин в лабораторията.

През 2006 г японският изследовател Мая Ямамомто открива как да извлича ванилин от кравешка тор.

Нейното откритие ѝ осигурява Нобелова награда, но фактът си остава факт – обичайни вкусове и аромати могат да бъдат получени по най-различни начини.

Изкуственото – не означава вредно

Хората често не разбират, че натуралният вкус и аромат на храната има също толкова химия, колкото и синтетичният.

Количеството съставки, използвани за създаване на изкуствен ягодов вкус, е аналогично на броя на химическите вещества в ягодите от бабината градина.

Някои естествени ароматизатори са много по-опасни от изкуствените.

Вкусът на натуралния бадем, например, има следи от цианид и бензалдехид.

Ето защо по филмите жертвите на отравяния обикновено усещат миризма на горчив бадем във въздуха.

Соевите зърна, от които се произвежда домашен соев сос, също са токсични, а промишленият сос от супермаркета е направен от безопасен киселинно-хидролизиран растителен белтък.

Оправдана ли е химията в храната?

Не мислете, че се опитваме да оправдаем канцерогените или бисфенол А.

Но хранителните добавки с код Е присъстват във всичко, с което се храним.

Содата бикарбонат е Е500, лимонената киселина – Е330, желатин – Е441, витамин В2 – Е101.

Любимата на всички ни аскорбинова киселина или витамин С е Е300. Бъдете разумни и не се поддавайте на паника.

Колко „химия“ има в храната ни всъщност
4.5 (89.32%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 11, 2017 15:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи