Колкото по-голям хладилник, толкова повече излишни килограми

Мария
Написана от Мария октомври 12, 2016 22:20

Колкото по-голям хладилник, толкова повече излишни килограми

Акценти:

  • Среда - идеална
  • Тестени изделия - съхранение
  • Подправки - различни

Свързани:

Колкото по-голям е хладилникът, толкова повече са пресните продукти на масата? А ако не е така. С колкото повече се увеличава обемът на хладилника, толкова по-голяма е сметката за електроенергия. Защо се случва така?

Еволюцията не е успяла да приспособи нашето тяло към преработена храна, която произвежда хранителната индустрия и с чиито цветни опаковки са пълни магазините.

И тялото ще остане неприспособено след 100, и дори след 1000 години.
Хладилникът е ярък символ на потребителската култура на съвременното общество. Сякаш ни привлича по нощите и не дава покой през рекламните паузи. Забележителна е тенденцията, че през последните години – хладилниците са пораснали.

Те поглъщат цялото пространство в кухнята, електроенергията, нашите пари и силата на волята.

Защо така се случва и каква е вредата от големия хладилник, ще обсъдим в настоящата статия?

Типове хладилници

По време на социализма хладилникът бил разкош. През 60-те години само 5.3% от семействата можели да се позволяват този домакински уред.

През 80-те години в повечето от домовете имало миниатюрните „Мраз“. Те били малки по размер и обем хладилници, в които отсекат за замразяване не се отделял в отделна камера, а представлявал само затворен рафт вътре.

По-късно започнали да пускат двукамерни хладилници, като станали по-високи и по-широки. По обем хладилниците в Европа и Азия са обикновено не повече от 280-300 литра.

Замразяване на пари

Хладилникът е един от най-скъпите от гледна точка на потреблението на електроенергия битови уреди, тъй като работи цяло денонощие. Обикновено годишното енергийно потребление на хладилника е от 230 до 450 киловатчаса.

За сравнение – средният ноутбук употребява годишно по 72 киловатчаса. Освен това колкото повече остарява хладилника, толкова повече енергия замразява При цена на киловат средно около 16-17 стотинки, това прави около 70-80 лева годишно.

Размерът има значение

Но основният минус на големите хладилници, че заради тях страда хранителният режим. Първо, колкото е по-малък хладилника, толкова по-често ще ви се налага да ходите до магазина.

Вследствие на това – толкова по-свежи ще са продуктите. Големият хладилник позволява да се пазарува веднъж седмично, а и по-рядко, като се предпочитат различни полуфабрикати.

Второ, според ръководителя на лабораторията за изучаването на храненето в Корнелския университет, професорът по диетология Браян Уонсинк, от много години изследващ хранителното поведение на хората, семействата, в домовете в които има големи хладилници, се употребява много повече храна, е голяма вероятността вместо една да купите няколко опаковки сладолед.

Това на свой ред увеличава шансовете да слагате по-големи порции или да ядете допълнително.

Символ на потребление

Както се казва и в началото, хладилникът е един от символите на потребителската култура. Според Националния съвет по опазване на ресурсите, средният американец изхвърля около 25% купени продукти и напитки.

Една от причините за толкова неразумно потребителско поведение са огромните хладилници. Хората забравят, че в тях се съхранява, и им изглежда, че още една опаковка сирене няма да е излишна.

Освен това, много съхраняват в хладилника, дори тези храни, които не са им нужни. Така например, понякога в камерата се слага пресен лук и картофи.

Но в хладилника не само е студено, но и влажно – на тези зеленчуци може да се образува плесен. Не трябва да се съхраняват в тестени изделия, и различни подправки и сосове. Идеална среда за тях е стайната температура.

Колкото по-голям хладилник, толкова повече излишни килограми
4.5 (90%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 12, 2016 22:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи