Колкото повече мързел, толкова по-дълъг живот – защо ленивите хора живеят по-дълго от спортуващите

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2015 23:12

Колкото повече мързел, толкова по-дълъг живот – защо ленивите хора живеят по-дълго от спортуващите

Учени твърдят, че спят дълго и сладко и не се измъчват с ходене на фитнес, има по-малко болести от професионалните спортисти.

Модата на здравословния начин на живот в последно време бие всички рекорди по популярност и дори вече придобива застрашителни размери. Хората споделят упражнения и диети, разказват колко километри са пробягали сутрин или вечер.

Публикуват в социалните мрежи свои снимки в спортните зали и се гордеят с плочките си на корема=

А междувременно учените твърдят, че големият спорт е опасен за здравето. Дори и простото прекомерно увлечение по фитнеса може да навреди. Немците Петер Акст и Михаела Акст, специалисти в областта на спортната медицина, дори наскоро написаха и издадоха книга по тази тема, събирайки многобройни научни изследвания.

А тези изследвания потвърждават, че ранното ставане и изморителното бягане изобщо няма да ви направят дълголетници. И книгата е озаглавена именно по този начин – „Ленивите живеят по-дълго“.

Авторите привеждат доказателства за това как големият спорт ограбва здравето ни – маратонците умират от инфаркти, сърдечни арести, разриви на артериите. Хората, които разходват по 6-7 часа седмично за изнурителни тренировки, се оказват и в зоната на онкологичния риск.

Сравнявайки данните за здравословното състояние на почти 100 хиляди души, изследователите уверяват – спортът, който изисква от нас необичайна издръжливост, може да предизвиква растеж на тумори.

Авторите привеждат и обратните примери – британската кралица-майка, която не се изморявала с бягане, доживяла до 100 години, Чърчил, чийто девиз бил „Никакъв спорт“ доживял до 91 години. И въобще хората, които не посрещат първите слънчеви лъчи, а си позволяват да спят до 8-9 часа, са доста по-здрави от тези, които тренират силата на волята си, като оставят топлата си постеля, за да побягат.

Спортът е само показател за възможностите на човека

Разбира се, събраните факти са нещо невероятно и ни позволяват да си помислим – О, колко хубаво, ще си мързелувам и ще доживея до 100 години. Но очевидно не всичко е толкова просто.

Действително, големият спорт и здравето не са синоними. Олимпийските рекорди са показатели за възможностите на човека и то максималните, на предела. Обикновено, готвейки шампиони треньорите, изискват използването буквално на всички резерви на организма.

И не е изненадващо, че след като приключат спортната си кариера, спортистите започват буквално да се съсипват. Например, след кариера във футбола и хокея се появяват множество проблеми със ставите и мускулите.

След бокс – инсулти и болест на Алцхаймер, все пак нашата глава не е предназначена някой да удря върху нея. Един от най-здравословните видове спортове е може би само големият тенис. И то задължително трябва да се следи да се развие плоскостъпие и сколиоза.

Но да говорим, че можем да си лежим на дивана, нищо да не правим и да доживеем здрави до 100 години, разбира се, също не трябва. Натоварване трябва да има, но то да бъде с мярка.

На човек трябва да му харесва това, с което се занимава натоварванията трябва да доставят радост, а не да бъдат депресиращо задължение.

Тогава ще бъдем и здрави, тъй като натоварване е необходимо и на мускулите, и на ставите, и на сърцето. Само е необходимо да следим пулса си и да не се преуморяваме. И след това – съгласете, че стройният човек изглежда добре.

Колкото повече мързел, толкова по-дълъг живот – защо ленивите хора живеят по-дълго от спортуващите
4.5 (89.86%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2015 23:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи