Колорадска кърлежова треска

Мария
Написана от Мария февруари 23, 2015 20:10

Колорадска кърлежова треска

Акценти:

  • Колорадска кърлежова треска
  • Симптоми
  • Причини
  • Лечение

Свързани:

Колорадска кърлежова треска представлява остро арбовирусно заболяване, характеризиращо се с фебрилитет, който се проявява на 2 фази, с обща интоксикация, при отделни болни се засяга централната нервна система.

Какви са причините?

Причинител на колорадската кърлежова треска е арбовирус, отнасящ се към семейство Реовируси /Reoviridae/, род Орбивируси /Orbivirus/. В антигенно отношение се отличава от другите арбовируси.

Размерът на вирусните частици варира в рамките на 10-50 нанометра. Вирусът е патогенен за мишки, хамстери, може да се размножава на развиващи се пилешки ембриони. В изсушено състояние инфекциозният микроорганизъм може да се съхрани до 4 години, инактивира се при нагряване.

Заболяването е ендемично за западните щати на САЩ. Инфектиране на човек може да се осъществи при ухапване от горски кърлеж /Dermacentor andersoni/, в ендемичните райони вирусът е бил изолиран при 14% от кърлежовата популация от този вид.

Докладвани са единични случаи за откриване на инфекциозния микроорганизъм и от друг вид кърлежи Dermacentor variabilis. Заболеваемостта се характеризира с изразена сезонност /от април до август с максимум през юни/, която се обуславя от активността на кърлежа вектор.

При 15% от здравите хора, които пребивават или живеят постоянно в ендемичните огнища, се откриват антитела към вируса на колорадската кърлежова треска, което свидетелства за широко разпространение на инфекцията, включително и в леки форми, които остават незабелязани.

Заболеваемостта от колорадска кърлежова треска 20 пъти по-голяма в сравнение с тази от треската на Скалистите планини.

Вирусът причинител продължително се съхранява в организма на болния човек /1-3 месеца/, като той не представлява опасност за околните, въпреки че са регистрирани и случаи на заразяване след кръвопреливане.

Какви са симптомите?

Инкубационният период продължава от 1 до 14 дни, най-често от 3 до 6, при 90% от заболелите се установява ухапване от кърлеж в рамките на 10 дни преди развитието на първоначалните симптоми на заболяването.

То започва остро с повишена телесна температура до 39-40 °С понякога със слабо изразено втрисане. Появява се слабост, главоболие, болки в мускулите на гръбнака и крайниците.

Характерни са болки в очите при движение, ретроорбитални болезнени усещания, свръхчувствителност към светлина. При 25% от случаите се появяват абдоминални болки, предимно в областта на епигаструма, повръщане, диария се случва много рядко.

При преглед лицето и шията са хиперемирани, съдовете на склерите са инецирани. Първата фаза на треската се задържа за около 2 денонощия, след това телесната температура рязко се понижава до нормални и дори до субнормални нива.

Болните през този период се чувстват силно отпаднали. След 2 дни телесната температура отново се повишава, като втората фаза на треската е по-продължителна от първата и фебрилитетът е възможно да бъде по-силно изразен.

След 3 дни телесната температура се нормализира. Такава типична температурна крива се наблюдава при половината от заболелите. А при част от тях е възможно да има и трета вълна на треска.

Лечение на колорадска кърлежова треска

При неусложнените случаи се назначава терапия, чиято цел е овладяването на симптомите. Ако се развият усложнения във вид на вторична бактериална инфекция се назначават антибиотици.

При менингоенцефалит се провежда терапия, както и при енцефалит с друга етиология.
Прогнозата във всички случаи е благоприятна.

Профилактика

Предпазването на човека от ухапване от кърлежи, като носене на подходящо облекло при планиране посещение на тревни и горски площи. В ендемичните райони се използва жива атенуирана /отслабена/ ваксина с цел превенция на заболяването.

Колорадска кърлежова треска
4.5 (90.14%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 23, 2015 20:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи