Кома при инсулт – първи признаци и степени

Мария
Написана от Мария август 29, 2016 17:45

Кома при инсулт – първи признаци и степени

Акценти:

  • Аневризми - кома
  • Хеморагичен инсулт - прогноца
  • Хоспитализация - грамотно лечение

Свързани:

Кома при инсулт е доста тежко усложнение, и нейното развитие прави прогнозата по-сериозна. Понякога в художествените филми може да се види следният сюжет – болният след прекаран инсулт дълго време се намира в кома, а след това в един прекрасен ден става и започва да си живее по стария начин.

Вероятността от подобен сценарий в реалния живот е близка до нула. Тъй като дори и леката степен на кома, в която се е намирал болният след прекаран инсулт, задължително се отразява на състоянието на нервните клетки на главния мозък и частично губи функциите си.

Това може да се прояви в понижаване на интелекта, паметта, зрението, двигателната активност или други.

Кома, степени и основните техни признаци

Това е погранично състояние, когато човек се намира между живота и смъртта. За комата е характерно постепенно угасване на всички главни функции на човека. Съществуват няколко степени на комата.

1. Прекома – това е състояние, предшестващо комата. Болният е с объркано съзнание, оглушава, или обратното – прекомерно възбуден е, нарушени е координацията на движенията му, но всичките му основни рефлекси се запазват в непроменен вид. Другите зависят от това какво именно е станало причина за комата.
2. 1-ва степен – болният се намира в заглушено сънливо състояние, но може да изпълнява прости команди, несвързано отговаря на въпросите. Може самостоятелно да се върти в леглото, поглъща храна и вода. Реагира на болка с потръпване на крайниците. Основните рефлекси се запазват.
3. 2-ра степен – контакт с болния няма, не отговаря на въпроси. Намира се в дълбоко зашеметено състояние. Реакцията му на болка е отслабена. Възможни са съкращения на отделни мускули. Нарушава се процесът на дишане, дефекацията и уринирането са самопроизволни.
4. 3-та степен – болният не реагира на болка, прочие дразнители, не встъпва в контакт. Самостоятелното дишане е потиснато, затова такива болни се включват на апарат за вентилация на белите дробове. Повечето от жизнените процеси значително се забавят. Запазва се работата на сърцето, но нивото на кръвното налягане е понижено.
5. 4-та степен – това е най-тежката степен на кома. У болния се запазват само незначителни признаци на живот. Самостоятелно дишане отсъства. Сърцето и храносмилателната система функционират минимално. Най-често тази степен на кома завършва със смърт.

Кома при инсулт – основни особености

Не възниква толкова рядко. Но хеморагичният инсулт дава това усложнение по-често от исхемичния. Комата е като защитна реакция на мозъка, в който се е развила съдова катастрофа.

Просто се изключва, за да си почине. Но без медицинска помощ този отдих може да приключи трагично, затова при първите признаци на инсулт и състояние на прекома, болният възможно най-скоро трябва да бъде хоспитализиран. Лечението на това състояние се провежда в реанимацията.

Инсултът без кома, обикновено има по-благоприятна прогноза, но и при изпадане в кома 1-ва и 2-ра степен, човек може да се върне към живота.

Основен фактор, влияещ на съдбата на болния, е грамотното и своевременно лечение и всестранна рехабилитация след изписването от болница.

Но при наличие на множество аневризми, които обикновено са причина за хеморагичен инсулт, прогнозата за пациента е неблагоприятна. Макар и медицината днес да е доста напреднала, при някои случаи и лекарите, които се грижат за болния, молят Бог да му помогне.

Кома при инсулт – първи признаци и степени
4.6 (91.11%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 29, 2016 17:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи