Комплексът на подрастващия или за какво мисли един тийнейджър

Мария
Написана от Мария май 1, 2015 00:39

Комплексът на подрастващия или за какво мисли един тийнейджър

Акценти:

  • Тийнейджър - комплекс
  • Реакция на самоопределяне
  • Реакция на опозиция - причина

Свързани:

Не можете вече да намерите общ език с вашето дете, което е в юношеска възраст?

Вероятно ще ви бъде полезно да узнаете какво е характерно за поведенческите реакции в тази възраст.

Реакция на еманципация

Проявява се стремеж за освобождаване от опеката, контрола, покровителството на по-възрастните – роднини, учители, възпитатели, наставници и изобщо от по-възрастното поколение.

Проявленията на тази реакция са много разнообразни и се усещат във всекидневното поведение на тийнейджъра, в желанието му винаги и навсякъде да постъпва по свой начин, да бъде самостоятелен.

Реакция на групиране с връстниците

За малките деца е характерно да се чувстват, привлечени от по-възрастните и от техните връстници. Тийнейджърите, напротив, обикновено почти инстинктивно се групират с хора, които са приблизително на тяхната възраст.

Юношеските компании, образно казано, преминават през цялата история на човечеството от първобитното общество и древна Спарта до съвременните геймъри.

Хоби реакция

Макар че не всички хора в зряла възраст нямат някакво хоби, то за подрастващите увлеченията са изключително важни. Юношеската възраст без тях е подобна на детството без играчки.

Като се изхожда от мотивите на тийнейджърите могат да се отделят следните типове хобита:

• Интелектуално-естетични хобита – свързани са със задълбочен интерес към любимо занимание – музика, рисуване, компютри и т.н./ Към тази група се отнасят и юношите, на които им харесва да изобретяват или конструират нещо.

Нерядко подобни занимания за другите, особено за възрастните, изглеждат ненужни и странни. Но за самия подрастващ те са изключително интересни и важни. Погълнати от увлекателното за тях занимание, юношите понякога оставят на заден план образованието си и останалите дейности и почти цялото си време посвещават на любимото си занимание.

• Телесно-мануални увлечения – свързани са с намерението на тийнейджъра да укрепи своята сила, да придобие ловкост или някакви изкусни умения. Това включва заниманията с различни видове спорт, а също и със стремежа на юношата да се научи да майстори нещо с ръцете си – да бродира или плете, да управлява автомобил или мотоциклет.

• Егоцентрични хобита – всякакъв род занимания, при които тийнейджърът се оказва в центърът на внимание на хората. Най-често юношите се увличат по танци, пеене, понякога и по спортни съревнования – и по всичко онова, което дава възможност за изяви пред публика, като върху тях се съсредоточава всеобщото внимание.

Към това може да се отнесе и интересът към екстравагантни дрехи, привличащи всеобщите погледи.

• Хазартни увлечения – игрите на карти, залози на футболни мачове, различните видове залагания на пари, тото и т.н. Видовете интереси могат да се изменят, но всичко това се определя като хазарт.

• Информативно-комуникативни хобита – проявяват се като жажда за получаване на нова информация, неизискваща никаква интелектуална обработка, а също като потребност от множество повърхностни контакти, осигуряващи възможност тази информация да се обменя.

Многочасови празни приказки със случайни приятели, изпращане на огромно количество СМС- и e-mail съобщения, прекарване на много часове пред телевизора или безкрайни компютърни игри, чатове във Фейсбук, произволно разглеждане на снимки от профили на приятели и непознати в социалните мрежи – това е същност на този вид увлечения.

Реакция на опозиция

Може да бъде предизвикана от прекомерни претенции към детето, непосилно за него натоварване – изисквания да бъде отличен ученик, да постига успехи в някакви занимания като например музика, спорт или в някаква друга сфера.

Комплексът на подрастващия или за какво мисли един тийнейджър
4.5 (90.18%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 1, 2015 00:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи