Контрацепцията е безсилна – 5 болести, от които презервативът не спасява

Мария
Написана от Мария януари 26, 2016 21:45

Контрацепцията е безсилна – 5 болести, от които презервативът не спасява

Акценти:

  • Презервативи - защита
  • Интимни партньори - убеждения
  • Сифилис - предаване

Свързани:

Презервативите не ви гарантират 100% защита от полови инфекции и дори от нежелана бременност. Срещу какви заболявания презервативите не осигуряват защита?

Презервативът не гарантира 100% защита

Знаехте ли до сега, че използването на това средство не осигурява пълна защита от полови инфекции и нежелани инфекции. Така някои вируси и бактерии могат да проникнат през стената на презерватива, но е факт и, че в този случай това не води до заразяване.

Изследванията показват, че презервативът е най-надеждната защита срещу инфекции, предавани по полов път, но същевременно не ви гарантира 100% защита.

Дори ако винаги използвате, но имате сексуални връзки с различни партньори, то лекарите настоятелно препоръчват правенето на изследвания.

Заболявания, с които можете да се заразите дори при използване на презерватив

Някои инфекциозни заболявания достатъчно лесно се предават на интимния партньор и дори презерватив не осигурява защита от тях. Към тези болести могат да се отнесат:

1. Сифилис, който може да се предаде, ако интимният партньор има и микропукнатини или малки кървящи рани.

2. Генитален херпес, с който партньорът лесно може да се зарази при вагинален, орален и анален секс.

3. Папиломавирусна инфекция – достатъчно заразно заболяване, с което можете да се заразите при използване на бариерни видове контрацепция.

4. Паразитни инфекции, например срамни въшки.

5. Заразен молуск

Какво осигурява използването на презерватив от инфектирана с ХИВ-позитивна двойка?

• Защита от инфектиране – в организма на всеки партньор ХИВ-инфекцията се развива по-своему. ХИВ вирусът постоянно мутира.
• При сексуални контакти без използването на предпазни средства се наблюдава реинфектиране, тъй като партньорите обменят мутирали вируси. Това води до постоянно допълнително натоварване на имунната система. И може да способства за по-бързо прогресиране на ХИВ-инфекцията.

Важно!

Когато и двамата партньора започнат лечение – антиретровирусна терапия, то въпросът за реинфекция става по-малко актуален във връзка с понижаване на риска от инфектиране.

Друг интересен факт относно използването на презервативите е, че вероятността от забременяване варира от 2 до 12%. При правилното им поставяне обаче става нулева. Ако се използват спермициди – зачеване е възможно в до 20% от случаите, със спирала – 1%, а при прием на противозачатъчни – до 0.5%.

Как да се предпазите от инфекции, предавани по полов път и от нежелана бременност?

С цел профилактика е необходимо да се придържате към следните правила:

• Секс трябва да се прави само със сигурни и здрави партньори;
• Правилно трябва да се използват презервативите, като употребата им трябва да се превърне в задължение за всички интимни контакти;
• Препоръчително е презервативи да се купуват само от аптеки. Също така трябва да се обръща внимание и на срока им на годност.
• Ако вашите изследвания покажат положителен резултат за едни или други венерически заболявания, то вие трябва да споделите този факт с всички ваши интимни партньори, с които били в последно време. На тях също не им пречи да се консултират със специалист и ако се налага да се премине курс на лечение.

Макар и днес да се приема за доста остаряло като убеждение, може би една добра практика в миналото е било двойките да се бракосъчетават преди още да са започнали интимния си живот, освен това тези сватби са били в ранна възраст, когато вероятността жената и мъжът да създадат здраво поколение са най-големи.

Контрацепцията е безсилна – 5 болести, от които презервативът не спасява
4.4 (88.75%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 26, 2016 21:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи