Копър

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 18:21

Копър

Акценти:

  • Копър
  • Полезни свойства
  • Лечебно действие
  • Противопоказания

Свързани:

Копърът е едногодишно тревисто растение, достигащо височина от 40 до 120 см, и е с тъмнозелен цвят. Диворастящ се среща в Хималаите, Иран, Централна и Югозападна Азия, която всъщност е и неговата родина.

Това растение отдавна се отглежда в цяла Северна Африка и Европа. Бил е използван от египетските лечители още от преди 5000 години. Остатъци от копър са били открити в разкопки на територията на римско селище във Великобритания.

През Средновековието дори се е смятало, че крехкото растение е било силно защитно средство срещу направени магии. В Библията се споменава, че фарисеите плащали десятък с листа, семена и стъбла на копър.

Сега това растение е култивирано и се отглежда на почти всички континенти, освен Антарктида и Австралия. В България също е доста разпространен, повечето от нас вероятно са консумирали таратор с добавен копър за аромат и по-добър вкус.

Хранителна стойност на 100 грама копър

• Белтъчини – 2.5 грама;
• Мазнини – 0.5 грама;
• Въглехидрати – 6.3 грама;
• Минерални соли – 2.3 грама;
• Вода – 85 грама;
• Енергийна стойност – 40 килокалории;

Полезни свойства

Листата на копъра съдържат в себе си аскорбинова и никотинова киселина, рибофлавин, тиамин, каротин, пектинови вещества, флавоноиди, следните минерали – калий, калций, фосфор, желязо.

Плодовете на копъра са с високо съдържание на белтъчини и масла, състоящи се от олеинова, линолова и палмитинова киселина. Всички части на растението съдържат етерично масло, което му придава специфичен мирис, и флавоноиди.

Поради наличието в копъра на магнезиеви соли и желязо в лесно усвоими форми значително се подобряват кръвотворните процеси.

Етеричното масло от растението способства за по-ефективната секреция на жлъчна течност, както и за по-бързото образуване на храносмилателни ензими и за отделянето на по-голямо количество урина. Това етерично масло от копър осигурява и дезинфекцията на организма, особено на пикочополовота и храносмилателната система.

Лечебни свойства на копъра

В медицината използват копъра за производството на лекарствения препарат анетин, който подобрява функцията на сърдечно-съдовата система.

Съдържанието в растението на анетин способства за разширяването на кръвоносните съдове в мозъка и на сърдечната мускулна тъкан и по този начин стократно се увеличава снабдяването на тези органи с хранителни вещества и с кислород.

Копърът трябва да се консумира за стимулиране на лактацията при кърмещите жени, за увеличаване на обема на диурезата, при проблеми с дихателните органи, при повишено кръвно налягане и за подобряване на зрението.

Тинктурата от листата на това растение се употребява при хипертония като спазмолитично, диуретично и пикочогонно средство.

Копърът е отлично обезболяващо средство при язви /в частност при язва на стомаха и на дванадесетопръстника /, холецистит и други заболявания на органите в стомашната кухина.

Семената на това растение се използват за направата на тинктури, стимулиращи апетита и подобряващи храносмилането. Спомагат също така за лечението на безсъние и възпаление на бъбреците.

При различните форми на колит и за увеличаване на секрецията на кърма при кърмещите жени, е необходимо да се по 1 грам прах, получен от семената на копъра.

Маслото от това тревисто растение се употребява при бронхити и пневмонии, тъй като то благоприятства отделянето на по-голямото количество слуз от бронхите.

Противопоказания

Не е желателно да се употребява копър от хората с понижено кръвно налягане и такива с индивидуална непоносимост.
Ако се употребяват прекалено големи количества от това растение, е възможно влошаване на зрението, световъртеж и усещане за отпадналост.

Копър
4.5 (89.82%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 18:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи