Копрограма – що за изследване е това

Мария
Написана от Мария март 17, 2016 14:09

Копрограма – що за изследване е това

Акценти:

  • Нарушение - образуване на киселини
  • Критерии - копрограма
  • Елементи - наличие

Свързани:

Съвременната медицина разполага с обширен арсенал от лабораторни изследвания за диагностика на всевъзможни патологии.

Едно от тези изследвания е изследване на изпражненията с копрограма, позволяваща откриване на заболявания на стомашно-чревния тракт с различна етиология.

В основата на този метод стои изучаването на физическите, микроскопичните и химическите свойства на изпражненията на човека.

Доколкото фецесът представлява краен продукт на храносмилателните процеси по разграждане на храната, усвояване на хранителните елементи и евакуация впоследствие на продуктите от обмена от червата, анализът копрограма играе важна роля в диагностиката на заболявания на стомаха, на черния дроб, на панкреаса, на дебелото и тънкото черво.

Понякога външни фактори могат да повлияят на резултатите от изследването, което да доведе до тяхната неправилна оценка. Поради тази причина един от основните въпроси, възникващи у хората относно изследването копрограма, как правилно да се подготвят за него и как точно се дава материал за него.

Седмица преди процедурата е необходимо да се прекрати приемът на всякакви лекарствени препарати, влияещи на храносмилането и усвояването на храна.

Тук се отнасят слабителните средства, рициновите и вазелиновите масла, храносмилателните ензимни препарати, субцитратите на бисмута и т.н.

Изследването не трябва да се провежда по време на менструален цикъл, при кръвотечение от хемороиди, а също в рамките на 2 дни след колоноскопия и рентгеноскопия с воден разтвор на барий.

Също преди даването на материал за изследване е необходимо придържането към определена диета – приблизително около 5 дни – картофено пюрета, твърдо сварени яйца, хляб от пшенично брашно, млечни продукти, малко количество плодове, зърнени каши.

Материалът за изследване се събира самостоятелно от пациентите, след това се поставя в чист контейнер – от пластмаса или от стъкло с капак, който позволява херметично затваряне на съда.

Ако биологичният материал е влизал в контакт с дезинфекциращи почистващи средства или съдържа примеси от урина, не се допуска за изследване.

Показания за извършване на копрограма

Изследването е необходимо с цел диагностика на цяла съвкупност от патологични състояния:

• Възпалителни заболявания в стомашно-чревния тракт с различна етиология;
• Нарушение на киселинно образуващата функция на стомаха, ензимна активност на панкреаса и на червата;
• Дисбактериоза – състояние на микробен дисбаланс в чревната микрофлора;
• Ускорена евакуация на продуктите от обмена;
• Синдром на раздразненото дебело черво, язвени или алергични колити;

Разшифроване на копрограмата

Разшифроването е важно не само за диагностични, но и за лечебни цели, тъй като помага за оценка на ефективността на провежданото лечение.

При здрав човек фекалните маси са с кафяв цвят, без остра миризма и са с плътна консистенция. В тях липсват всякакви слузести компоненти, жилки кръв или остатъци от не добре смелена храна.

След оценка на оценка на макроскопичните параметри се провежда микроскопично изследване.

Определя се каква е концентрацията на мускулни влакна във фекалните маси, на неутралните мазнини и мастни киселини, клетки от злокачествени образувания, от съединителна тъкан, епитела, яйца на паразити.

Норма е пълното отсъствие или много малко количество от указаните елементи.

При разшифроване на копрограмата при деца критериите за норма малко се отличават. Така например, при тях е допустимо във фекалиите да има малко количество мастни киселини и на неутрални мазнини, а самите изпражнения могат да бъдат с кафяв, жълт или сиво-жълт цвят.

Консултация с гастроентеролог по въпросите на показанията на копрограмата

Въз основа на данните специалистът определя дали има нужда от лечение.

Копрограма – що за изследване е това
4.6 (91.79%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 17, 2016 14:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи