Коронавирусна инфекция

Мария
Написана от Мария февруари 25, 2015 10:12

Коронавирусна инфекция

Акценти:

  • Коронавирусна инфекция
  • Причини
  • Симптоми
  • Лечение

Свързани:

Коронавирусната инфекция представлява остро вирусно заболяване, което клинично се характеризира със слабо изразена интоксикация и засягане на горната част на дихателните пътища.

Какви са симптомите?

Някакви специфики в клиничната картина на тази вирусна инфекция не са наблюдавани. Симптомите могат да бъдат сходни със заболяванията, обусловени от респираторно-синтициални, парагрипни вируси и риновируси.

Възможно е да се наблюдават такива клинични проявления като болки при преглъщане, кихане, отпадналост, умерено главоболие, тоест характерни за респираторните заболявания.

Инкубационният период на вирусното заболяване е с продължителност 2-3 дни. Както бе посочено по-горе, коронавирусната инфекция протича със слабоизразени симптоми на обща интоксикация.

Телесната температура е често нормална, но понякога е и субфебрилна. Основният характерен симптом е течащият нос. Общата продължителност на заболяването е 5-7 дни.

Установява се засягане не само на горните, но и на долните дихателни пътища, проявяващо се с кашлица, болки в гръдната област при дишане, хрипове, съпроводени със свистене, затруднено дишане.

Предполага се, че тези клинични проявления е възможно коронавирусите да имат определено значение като възбудители, способстващи за развитието на пневмония.

При децата вирусното заболяване протича клинично по-изразено, отколкото при хората в зряла възраст. Наред с течащия нос доста често се наблюдава възпаление на ларинкса и увеличение на лимфните възли на шията.

Освен това, почти в 25% от случаите има кашлица, свидетелстваща за разпространението на възпалителния процес в долните дихателни пътища.

Били са описани и епидемични взривове от коронавирусни инфекции, проявяващи се само със симптоми на засягане на стомашно-чревния тракт, като заболяването е протичало като остър гастроентерит.

Вирусната инфекция по време на описания епидемичен взрив била краткотрайна, а изходът за всички заболели благоприятен. От изпражненията на болните били изолирани коронавируси от щамовете HECV-24 и HECV-25.

Какви са причините?

Коронавирусите са семейство вируси, обединяващи РНК-съдържащи плеоморфни вируси със средни размери в сравнение с тези на останалите видове. Диаметърът на коронавирусите варира от 80 до 220 нанометра.

При тях характерното наличие на обвивка с власинки се среща по-рядко, отколкото при грипния вирус.

Власинките се прикрепят към вириона посредством тесен ствол и се разширяват към отдалечения край, напомняйки на слънчевата корона по време на слънчево затъмнение, откъдето произлиза и названието на семейството вируси.

Коронавирусите се размножават в цитоплазмата на инфектираните клетки.

При това дъщерните вириони се появяват 4-6 часа след инфектирането.
За типичен вид коронавируси е прието да се смятат вирусите птичия инфекциозен бронхит.

В семейството на този вид вируси също влизат и човешките коронавируси – респираторните вируси.

За всички коронавируси е присъща способността да свързват комплемента в присъствието на хиперимунен серум или серуми, получени от преболедували хора. Във външна среда тези вируси са неустойчиви, разрушават се при температура от 56 °С за 10-15 минути.

Лечение на коронавирусна инфекция

Методи за специфична терапия, ефективността на които да е потвърдена чрез методите на доказателствената медицина, за сега не съществуват.
По време на епидемията, която бе описана по-горе, прилагали рибавирин в дози 8-12 мг/кг на всеки 8 часа в течение на 7-10 денонощия.

Препаратът се назначавал с отчитане на противопоказания при всеки от заболелите. Също така били използвани интерферон алфа-2b, интерферон алфа и неговите индуктори. Целесъобразно е провеждането на кислородна терапия чрез инхалиране на кислородно-въздушни смеси или чрез апаратна вентилация на белите дробове.

Коронавирусна инфекция
4.6 (91.93%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 25, 2015 10:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи