Коварни лъчи – ето как пролетното слънце съсипва косата и кожата

Мария
Написана от Мария април 7, 2016 12:06

Коварни лъчи – ето как пролетното слънце съсипва косата и кожата

Акценти:

  • УВ филтри - необходимост
  • Слънчеви лъчи - опасни
  • Хиперпигментация - предразположеност

Свързани:

Ярките пролетни лъчи изглеждат приятни и безобидни, но всъщност могат сериозно да ни навредят, ако прекаляваме с излагането.

Излагайки се на първите топли пролетни слънчеви лъчи, не трябва да забравяме и за опасностите, които те крият – хиперпигментация, изгаряния и дори онкологии.

Поради тази причина е необходимо използването на специални средства преди излизането на улицата и да съблюдават някои лесни правила.

Специални кремове

Днес много производители на козметични средства, както на декоративни, така и на такива за ефективна грижа за кожата, предлагат продукти, които осигуряват защита от слънчевата светлина.

Поради тази причина в различните линии средства могат да се намерят кремове със специални УВ-филтри.

Но такива има и в овлажняващите и в подхранващите средства, както и основите за грим и фон дьо тена. И по текстура съвсем не се различават – лесно се нанасят и бързо попиват в кожата, като не оставят усещане за лепкав слой на кожата.

Достатъчно е просто да се подбере крем, подходящ за вашия тип кожа, и активно да се използва през топлото полугодие от годината.

Средства с УВ филтри има и за мъже. Въпреки че тяхната кожа е по-дебела и издръжлива, тя все пак страда от слънцето.

Защита от пигментация

Яркото слънце, дори на пръв поглед не е достатъчно топло, все пак може да доведе до развитие на активна пигментация. Особено внимателни трябва да са хората, чиято кожа е предразположена към появата на петна.

Поради тази причина, макар и витамин Д, да е невероятно полезен за организма, не трябва да се прекалява с излагането на слънце. Задължително кожата трябва да се предпазва със средства с УВ-филтри.

Също така не е необходимо да се прекарва прекалено много време на открито под директните слънчеви лъчи.

Специално внимание на защита на кожата трябва да обърнат хората, които приемат препарати, предразполагащи към хиперпигментация – например, витамин А, противозачатъчни, редица антибиотици.

Устните също страдат от пролетното слънце. Покрити са с тънък кожен слой, което ги прави беззащитни, поради тази причина се нуждаят от допълнителна защита.

Въпреки това не е толкова трудно да осигурите такава защита. Достатъчно е да нанесете специални овлажняващи и защитни средства, със същите УВ филтри. Това могат да бъдат масла, червила, гланц за устни.

Безпокойство за косата

На косата, изтерзана от дългата зима, от носенето на шапки, колебанията в температурите – вътре и извън помещенията и сухият въздух в отопляваните, също ѝ трябва защита.

И, колкото и да ни иска, по-бързо да свалим шапката, не трябва да бързаме.

Времето за свикване с ултравиолетовите лъчи трябва да се дозира. Тъй като и твърде много топлина не е на добре – косата твърде бързо загубва естествената си влажност и става безжизнена и лесно се накъсва.

Освен това следва да се има предвид, че днес се предлагат и огромно разнообразие от средства за коса, които са с УВ филтри. Това могат да бъдат маски, така и препарати, които се нанасят.

Последни позволяват не само да се запази прическата, но и косата да се направи по-здрава, блестяща и жива. И най-важното, дори не се налага да се сменя обичайния вид на прическата.

Първа помощ

Ако не сте успели да се предпазите от слънчево изгаряне, следва да си окажете първа помощ.

Коварни лъчи – ето как пролетното слънце съсипва косата и кожата
4.4 (87.59%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 7, 2016 12:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи