Преди да си купим лекарство от аптеката, без да се замисляме започваме да четем листовката, тъй като препаратът може да има странични ефекти или специални указания за прием.

При покупка на хранителни продукти трябва да се придържаме към същото правило, тъй като най-полезните от тях понякога имат доста неочаквани странични ефекти.

1. Домати

Това са много полезни за здравето зеленчуци, тъй като укрепват сърдечния мускул, помагат срещу отоци и благотворно въздействат на ендокринната система.

Освен това доматите се ценят и като диетична храна.

Не само са нискокалорични, но и помагат и срещу неконтролируем глад, а също и подобряват храносмилането.

Между впрочем!

Доматите са полезни при хормонални нарушения в организма, тъй като помагат за възстановяване на баланса на хормоните и нормализират обменните процеси.

Но този зеленчук може не само да е полезен, но и да навреди.

Доматите се отразяват неблагоприятно на водно-солевия баланс, затова и при болни бъбреци, подагра и артрит се препоръчва потреблението да се ограничи до минимум.

Тези зеленчуци не са препоръчителни и при камъни в жлъчния мехур, тъй като са силно жлъчегонно средство.

Доматите не се съчетават с храни, източници на скорбяла и с алкохол.

2. Аспержи

Този нискокалоричен деликатесен зеленчук благотворно влияе на сърдечно-съдовата и пикочно-половата система, подобряване на храносмилането и обмяната на веществата.

Аспержите са един от рекордьорите по съдържание и на фолиева киселина, която е много важна при бременност.

Но именно този полезен витамин е причина за проявление на неочакван ефект – урината придобива характерна остра миризма.

Но това не е повод да отказваме аспержи.

Просто трябва да се пият повече течности в деня, когато похапвате, така ще намалите страничните ефекти.

3. Цвекло

Този кореноплод с цвят бордо нормализира обмяната на веществата, благотворно влияе на функцията на стомашно-чревния тракт и на сърдечно-съдовата система.

И е първи помощник за тези, които страдат от запек. Но понякога може и да е противопоказен.

• Цвеклото не е препоръчително при остеопороза, тъй като веществата, които съдържа, възпрепятстват усвояването на калций.

• Друг страничен ефект може да сигнализира за здравословни проблеми.

Става въпрос за оцветяване на урината в розово или червено, което сигнализира за недостиг на желязо в организма.

Но явлението е много рядко и обикновено сигнализира за недостиг на желязо в организма.

4. Зеле

Този зеленчук укрепва имунитета и ни прави по-продуктивни, а също въздейства благоприятно на храносмилателната система, тъй като е богат на фибри.

Проблемът е, че от една страна растителните влакна подобряват перисталтиката, а от друга са причина за сериозно разстройство от страна на стомашно-чревния тракт.

5. Целина

Въпреки всичките си полезни свойства този зеленчук е противопоказен при камъни в бъбреците, разширени вени и тромбофлебит .

Освен това бременните жени, особено в третия триместър следва да ограничат употребата на този зеленчук, тъй като предизвиква чревни газове.

6. Бобови

Диетолози от целия свят са на мнение, че бобовите са едни от най-полезните храни.

Но въпреки че всички ползи имат и един недостатък – трудно се разграждат и предизвикват газове.

7. Ядки

Орехите може и да са много полезни, но ако прекаляваме, можем да си докараме главоболие.

Кедровите ядки са богати на важни аминокиселини и по този показател, дори надминават месото.

Но има и един очевиден минус – неприятният метален вкус, който оставят след ядене и който се запазва няколко часа или дори няколко дни.