Кой е длъжен да възпитава децата – семейството или училището

Мария
Написана от Мария юни 2, 2015 03:33

Кой е длъжен да възпитава децата – семейството или училището

„Вашето дете е неконтролируемо. То нарушава дисциплината и никого не слуша“ , – подобни изявления нерядко могат да бъдат чути от учители по адрес на родители, които навярно ще отговорят – „Вие сте просто не сте добър педагог, затова не можете да въдворите ред в класната стая, а моят син у дома се държи прекрасно“. Кой от тях е прав?
Отговорът на този въпрос не е толкова лесен, особено в случай че детето се научило да се прикрива от родителите си и да ги манипулира и действително у дома то да се държи идеално, а „се отпуска“ в училище. Целта на тази статия не е оправдаването на учителите и училищата или на родителите с децата, а да покажем и на двете страни как да „изградят мостове“ помежду си и съществено да подобрят комуникацията си. В това ни помогнаха 3-ма с многогодишен стаж в големи софийски училища.
Проблем 1 – детето нарушава дисциплината, обижда и се бие с другите деца
Какво казват родителите най-често – у дома то се държи нормално. Това е защото в училище е попаднало в лоша компания; вие не сте добър учител, не можете да въведете ред или третият вариант – сами не знаем какво да правим с това дете – то не слуша никого.
Коментари на учителите – по въпроса за дисциплината повечето педагози подразделят родителите на 3 категории. Първата, за щастие и най-многобройната е тази на родителите на родителите, които се вслушват в забележките на учителя, реагират адекватно и у дома провеждат разговор с децата си. Всъщност родителското беседване и внушенията, макар и не толкова бързо, все пак дават най-добрите резултати. Важно е учителят и двамата родители да се придържат към една и съща линия и да бъдат партньори, а не врагове. Например, ученик 3-ти клас бил наказан от неговата майка заради ниски оценки и за лошо поведение в училище да не участва в мероприятията, посветени на 24-ти май. Учителката на третокласника позвънила на неговата майка и я помолила да не прави това, тъй като не трябва да наказва детето си като го лишава от почивка и от време за общуване с негови съученици. Майката се вслушала в съвета на учителката и в резултат те успели да повлияят положително на детето.
Другата категория родители – това са тези, които в същата ситуация биха подходили по-различно. Те не пускат децата си на екскурзии, не им разрешават да се разхождат, да си почиват, дори пари за храна не им дават или още по-лошо – упражняват насилие върху тях. Според повечето учители с дългогодишен стаж, които са работили с много деца, такива възпитателни методи никога не сработват.
Проблем 2 – детето не учи добре
Какво казват обикновено родителите – вашето училище не е добро, вие не можете да научите моето дете, ние не сме длъжни да следим за това какво прави детето ни – за това има училище.
Коментари на учители – те отговарят по следния начин – според българското законодателство, училището е отговорно за детето до края на учебните часове. През останалото време от денонощието грижите за възпитанието и безопасността на детето отговарят родителите. Учителят не е в състояние да контролира учи ли си уроците и пише ли домашните у дома и как именно то ги прави. Педагогът не може да проследи взело ли е детето от дома всички необходими тетрадки и учебници, облекло за физкултурата.

Кой е длъжен да възпитава децата – семейството или училището
4.5 (89.35%) 62 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 2, 2015 03:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи