Учен откри причините за болките при рака

Калина
Написана от Калина май 7, 2015 15:54

Учен откри причините за болките при рака

Акценти:

  • Какви процеси предизвиква ракът в тялото ни?
  • Как ракът се отразява на естествените ни жизнени процеси?
  • Откъде идва болката от рака?

Свързани:

Д-р Дейвид Лам от Университета на Торонто е провел изследване, в резултат на което е установил причината, която предизвиква болка при тежките ракови форми.

Резултатите са публикувани във вестник „Pain“. Причината за болезненото чувство е ген, който е отговорен за някои от най-агресивните форми на раковите заболявания.

Д-р Лам е ръководител на оралната и лицево-челюстна хирургия във Факултета по дентална медицина. Първоначално той диагностицира рак на главата и шията, които засягат повече от 550 000 души по целия свят всяка година. Проучванията показват, че при тези видове рак се проявяват най-болезнените симптоми. Възможностите за лечение на болката се ограничават до употребата на опиоиди.

По време на провеждане на клинични изследвания в Университета на Калифорния в Сан Франциско, Лам забелязва нещо интересно. При по-голямата част от пациентите от мъжки пол с рак на главата и шията се открива корелация при изследване на генетичния маркер близка до тази на хората с рак на простатата.

По повърхността на раковите клетки има нерв, който влиза в контакт с рецептори, които са причина за болка. Лам има възможност да определи корелативната връзка между някои от тях, като при влизането на контакт с нервни рецептори за болка се провокират по-силни болезнени усещания.

Лам и неговите колеги учени проследяват това наблюдение, като изследват различни видове рак с известни симптоми за болезненост като рак на гърдата и меланома клетъчни линии. Тези клетки се отглеждат и етикетират за генетичен маркер TMPRSS2.

Според клиничните данни, ракът на главата и на шията са най-болезнените форми на рак, последвани от рак на простатата, докато болките при меланома, познат и като рак на кожата, са в долния край на скалата за болка.

Но това, което изненада учените е, че присъствието и количеството на генетичния маркер TMPRSS2 в тези ракови клетъчни култури застана точно в корелация със степента на болка.

Д-р Лам описва тези резултати като абсолютно точни до момента. Според него, потресаващото откритие за ролята на TMPRSS2 в задействането на раковата болка може да доведе до създаване на целеви терапии за ракова болка.

Д-р Брайън Шмит, професор в Университета по стоматология, в Ню Йорк и съавтор на изследването също поддържа заключението, че генетичният маркер TMPRSS2 е причина раковата болка да бъде с изключителна болезненост. Инхибирането му при пациентите може да осигури нова форма на лечението при болните от рак.

„При всяка ракова болест, която е с изключителна болезненост, преди да се премине към лечение с медикаменти, може да се направи изследване на раковите клетки за генетичния маркер TMPRSS2. Д-р Лам обяснява, че най-ефективният подход за облекчаване на болката е да се насочим към проучване на гените, предизвикващи болка.

Но може да има и други последици за изследването на TMPRSS2: по-нататъшните проучвания могат да разкрият каква е ролята на повишената експресия на TMPRSS2 и какъв е процентът на агресивност и заболяемост при някои агресивни ракови заболявания. Не е изключено болката да е причинена от ген и да има друга полза от страничния ефект.

В проучването също така взимат участие и изследователи от университета в Ню Йорк и Института „Форсайт“.

Учен откри причините за болките при рака
4.5 (89.38%) 32 глас[а]

Калина
Написана от Калина май 7, 2015 15:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи