Краставиците като лечебна храна – болни бъбреци, мигрена, запек

Мария
Написана от Мария октомври 19, 2018 20:55

Краставиците като лечебна храна – болни бъбреци, мигрена, запек

Акценти:

  • Пикочна киселина - образуване
  • Обезводняване - кожа
  • Доставка - усилване

Свързани:

Краставиците – един от най-здравословните и популярни зеленчуци, притежаващи доказани предимства за здравето.

Те са минимални, богати на калий, магнезий, витамини и антиоксиданти, те се използват за лечение и профилактика на заболяванията на храносмилането и на бъбреците, укрепване на имунитета.

Краставиците както на салата, така и на сок са полезни за здравето на кожата. Спомагат и за понижаване на нивата на холестерола, успокояват болките в мускулите и ставите.

Намаляват риска от развитие на определени типове рак и предотвратяване на умората и обезводняване, мигрена. Те лекуват запек и регулират работата на черния дроб. Защо са толкова уникални?

Отстраняване на запек – вода и фибри

Един от деликатните проблеми на съвременния човек е запек.

Развива се, когато перисталтиката на червата се забавя, заради недостиг на вода и растителни влакна, а също и заради дефицит на физическата активност.

Ако получим запек, можем да се постараем да се справим с него без лекарства.

Най-ефективното средство за нормализиране на чревната функция и за лечение на запек е пиенето на достатъчно вода и прием на  фибри с храната.

Плодовете и зеленчуците осигуряват достатъчно количество, но краставиците са лидер за разрешаване на този проблем. Това е естествено слабително.

Ако не се приемат достатъчно фибри с храната и не се пие вода, се развива запек, изпражненията стават изключително твърди и сухи. Една краставица съдържа 6% растителни влакна, а също е добър източник на ненаситени мазнини, стерини, които помагат за понижаване на нивата на нисък холестерол.

При запек е препоръчително за облекчаване на състоянието, трябва редовно да се ядат краставици като ежедневно меню, което води до нормализиране на изпражненията.

Камъни в бъбреците – ползата от краставиците

Образуващите се камъни в бъбреците представляват твърди образувания, състоящи се от кристали. Острите краища на кристалите при движение увреждат бъбреците и уринарния тракт.

Най-разпространеният тип камъни в бъбреците са калциевите камъни.

За предотвратяване образуването на камъни и за лечение на бъбреците е необходимо ограничаване на богатите на оксалати храни, сред които спанак, спанак, картофени чипсове и цвекло. И задължително трябва да се пие много вода.

Най-добрият начин за предотвратяване образуването на бъбречни камъни е пиенето на сок от краставици. Този зеленчук е естествено очистващо средство за бъбреци, богат на вода и необходимите минерали. Те също помагат за регенерацията на бъбречния епител.

Високото съдържание на вода в краставиците помага за отмиване на камъни и пясък от пикочния мехур, за регулиране образуването на пикочна киселина.

Магнезий в краставиците за лечение на мигрена

Около 12% от населението страдат от хронична мигрена. Основен симптом, с който се характеризира мигрената, е едностранно мъчително главоболие.

Краставиците са добър източник на магнезий и вода, които са двата най-полезни елемента при лечението на мигрена. Недостигът на магнезий в организма способства различни когнитивни състояния, сред които депресия, а също и развитие на мигрена.

Един от начините за предотвратяване и контролиране това е редовното постъпване с храната на магнезий.

Главоболие предизвиква не само мигрената, те са предизвикани от много фактори, сред които стрес, ниско кръвно налягане и обезводняване.

Краставиците подхранват кожата отвътре

С възрастта кожата страда от обезводняване, краставицата помага за усилване на доставката на вода в горните слоеве на кожата на епидермиса на течности и антиоксиданти.

Краставиците като лечебна храна – болни бъбреци, мигрена, запек
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 19, 2018 20:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи