Крауроза на вулвата – сбръчкване на клитора и на срамните устни

Мария
Написана от Мария юни 2, 2016 17:26

Крауроза на вулвата – сбръчкване на клитора и на срамните устни

Акценти:

  • Вулвата - обработка със зехтин
  • Антибиотици - средства
  • Водни процедури - препоръчителни

Свързани:

Крауроза на вулвата е доста неприятно заболяване, при което се засяга перинеума.

И ако по-рано се смяташе, че тази патология е прерогатив на жените в напреднала възраст, днес е доказано, че може да се развие и при жени в репродуктивна възраст и дори при тийнейджърки.

Но не трябва да се отчайвате, разбира се, избавянето от заболяването е завинаги е невъзможно, но е напълно реалистично да се спре процеса и да се облекчат неговите признаци.

Крауроза на вулвата – какво представлява?

Смята се за предраково състояние.

По своята същност това е патологичен процес, който се характеризира с прогресираща атрофия на външните полови органи, с бъдещо развитие на склеротични процеси – сбръчкване на срамните устни и на клитора, облитерация на влагалището, а също и признаци на невроендокринни и психоемоционални разстройства.

Атрофията на вулвата се проявява под формата на заглаждане и загуба на естествените извивки на половите органи, понижаване на еластичността, сухота и лесна ранимост – достатъчно лесно и бързо възникват язви, прорези. Освен това вулвата придобива белезникав или жълтеникав оттенък.

При бъдещо прогресиране на заболяването вулвата се деформира, клитора и срамните устни губят естествените си извивки, входа на влагалището се свива, често се стеснява и уринарния канал.

Като последица от всички изброени процеси кожата и лигавицата на вулвата започват да приличат на парче пергамент.

Причини и предразполагащи фактори за заболяването

Развитието на краурозата на вулвата е свързано основно с невроендокринни нарушения. Най-често тази патология се среща в периода преди и след менопаузата.

Също причина за заболяването в репродуктивна възраст може да стане хипофункцията на надбъбречните жлези, на яйчниците или на щитовидната жлеза.

Премахването на яйчниците в млада възраст често води до крауроза на вулвата. Освен това развитието на заболяването често се свързва със захарен диабет.

Не се отрича и ролята на инфекциите, и по-точно на продължително персистиращи в организма вируси, като например човешкият папиломен вирус или обикновения херпес.

Често причина за развитие на патологията са хроничните възпалителни процеси на органите на малкия таз – ендометрит, аднексит.

Към рисковите фактори се отнасят многобройните аборти, хормоналните контрацептиви – водят до нарушение на хормоналния фон, използването на гелове и мазила с противозачатъчен ефект.

Всичко това не само потиска нормалната микрофлора на влагалището и на вулвата, но и води до изгаряния по лигавицата.

Симптоми на крауроза на вулвата

Основното проявление на заболяването е постоянния сърбеж на вулвата. Нетърпимо парене води до нарушение на нервната система – емоционална неустойчивост, депресия, раздразнителност, лошо качество на съня или безсъние.

Често се наблюдават разстройства на системата на кръвообращението, променя се въглехидратния и мастния обмен, възниква недостиг на витамин А. Заболяването е продължително и постоянно прогресира.

Лечение на крауроза на вулвата

Лечението на заболяването е много труден процес. Първо, се назначава диета с ограничение, а желателно и с изключване на пикантни ястия, кафе, силен чай, алкохол, тютюнопушене.

Също е необходимо провеждането на терапия на съпътстващите негинекологични и гинекологични заболявания – млечница, бактериални процеси, трихомоназа. Огромно значение има локалното лечение.

Вулвата се обработва със зехтин или с масло от праскова, а водни процедури не се препоръчват. При наличие на признаци на възпаление препоръчителни са кортикостероидни мехлеми. Освен това се използват емулсии, в които се съдържат антибиотици и естрогени.

Крауроза на вулвата – сбръчкване на клитора и на срамните устни
4.5 (90.79%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 2, 2016 17:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи